Kina testirala hipersoničnu letjelicu

WU-14Kinesko ministarstvo odbrane potvrdilo je da je obavljen četvrti test hipersonične letjelice, koja može biti naoružana nuklearnim oružjem, a Sjedinjene Američke Države su taj potez nazvale “ekstremnim manevrom” u vreme rastućih tenzija dvije sile oko Južnog kineskog mora.

Najnoviji test, četvrti u posljednjih 18 mjeseci, obavljen je 7. juna.

Kinesko ministarstvo odbrane je saopćilo da su “planirana naučna istraživanja i eksperimenti na kineskoj teritoriji normalna stvar”, ističući da ti testovi “nisu usmjereni ni prema jednoj državi, niti određenom cilju”.

Ova strateška letjelica, koju u SAD nazivaju “WU-14”, izuzetno je tehnološki napredna i može da leti 10 puta većom brzinom od brzine zvuka, odnosno brže od 12.000 kilometara na sat.

Letjelica ima mogućnost manevriranja do ivice svemira, tako da jako teško može da se obori. Američki raketni sistem odbrane može da obori samo rakete i bojeve glave koje imaju unaprijed određenu putanju i ne mijenjaju kurs tokom leta.

Odabrani trenutak

Stručnjaci napominju da je testiranje obavljeno u vrijeme koje se poklapa sa posjetom potpredsjednika kineske Centralne vojne komisije Fan Changlongom Washingtonu.

Fan je razgovarao sa američkim ministrom odbrane Ashtonom Carterom, a prema navodima kineskih medija, u razgovorima je dominirao sukob SAD-a i Kine oko spornih otoka u Južnom kineskom moru.

Carter je pozvao Peking da zaustavi izgradnju vještačkih otoka u spornim vodama Južnog kineskog mora.

Kina insistira da ima suverenitet nad gotovo cijelim Južnim kineskim morem, koji je svjetski plovni put i izvorište nafte i gasa, ali je konkurentske zemlje optužuju za ekspanzionizam.

Posted by on 2015-06-15. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login