Koliko sati sna je zaista dovoljno?

nesanica

Osim hrane, vode i kisika, ljudima je za opstanak i dobro zdravlje potreban san. Saznajte koje minimalne i maksimalne okvire preporučuje američka Nacionalna fondacija za spavanje.

Uprkos tome što većina nas zna da je vrlo bitno dobro se naspavati, mali broj ljudi zaista ima običaj da sebe ne lišava sna. Da stvar bude komplikovanija, stimulansi poput kafe i energetskih pića, satovi sa alarmom, kao i vještačko osvjetljenje – uključujući i ono sa elektronskih uređaja – dodatno remeti naš cirkadijalni ritam i prirodne cikluse budnosti i sna.

Potreba za snom razlikuje se od osobe do osobe, a zavisi od starosti i naročito ima uticaja na naše zdravlje. Uprkos tome što stručnjaci ne mogu da utvrde egzaktnu optimalnu količinu sna, tabela američke Nacionalne fondacija za spavanje (NSF) predstavlja minimalne i maksimalne preporučene okvire sa kojima su stručnjaci saglasni.

san

 

Posted by on 2015-04-24. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login