Koliko vrijedi vaš Facebook profil?

 

Facebook

Facebook

Da li ste se ikada zapitali odakle Facebooku toliko novca? Razmislite. Ne prodaju ništa, a reklame jedva da su i vidljive na stranici. Ipak Facebook vrijedi milijarde.

Odgovor je: informacije.

Ono što Facebook prodaje za milijarde dolara su informacije koje im mi, obični korisnici, dajemo besplatno.

U svijetu socijalnih mreža, korisnici su mašina za novac čak i kada ne kupuju ništa. Razlog tome je taj što su socijalne mreže izuzetno bitan i opsežan alat za marketinško istraživanje. Svaki put kada kliknete “like”, „share“, pridružite se fan stranici ili čak dodate novog prijatelja, vi stvarate novi paket statistike za koje će velike korporacije ponuditi ogromne novce da ga se domaknu, prenosi pixelizam.com.

Koliko vaš profil i aktivnosti vrijede (u dolarima)

Na temelju informacija do koje je javnost došla prije nego što su Facebookove dionice postale javne, Wall Street Journal je procijenio vrijednost pojedinačnih profila, lajkova…

– Samo vaše prisustvo vrijedi oko 81 dolar
– Svaki vaš prijatelj na profilu vrijedi oko 0,62 dolara
– Svaki vaš “like” vrijedi oko 0,03 dolara
– U prosjeku, svaki profil vrijedi 1,800 dolara
– Ozbiljna poslovna grupa ili page vrijedi 3.1 milion dolara

Facebook ima skoro milijardu korisnika, koji troše ukupno 9.700.000 minuta dnevno aktivno i besplatno dodajući nove informacije i statističke pakete.

Posted by on 2015-05-14. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login