Korupcija u BiH poprimila sistemski oblik i ušla u sve pore društva

korupcijaZamjenik direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Dragan Slipac kazao je da je uloga nevladinog sektora ključna u korigiranju i kreiranju demokratskih procesa.

“Vladine organizacije nisu tu samo da prozivaju vladin sektor već da aktivno učestvuju u kreiranju određenih procesa, davajuću svoje preporuke i mišljenja” – kazao je Slipac.

Dosadašnju saradnju s Antikorupkcijskom mrežom Account ocijenio je uspješnom i istakao da su potpisali Memorandum o zajedničkom djelovanju.

Također je informisao da predstavnici Accounta zajedno s 30 predstavnika institucija na svim nivoima, uključujući i nevladin sektor, sudjeluju u izradi nove strategije za borbu protiv korupcije za period 2015.-2019. godine.

Korupcija u BiH je, smatra Slipac, poprimila sistemski oblik i ušla u sve pore društva tako da onemogućava demokratski razvoj i razvijanje ekonomije.

Direktor Antikorupcijske mreže u BiH Account Eldin Karić kazao je da su na skupšini pokušali da “poprave” neke zakone te da su u tome djelimično uspjeli.

“Nismo uspjeli da nagovorimo vlast da promijeni Zakon o javnim nabavkama i da ga učini antikoruptivnim” – kazao je Karić, dodajući da je taj zakon jako loš jer generiše korupciju te da se nada da će nova vlast tom problemu posvetiti više pažnje.

“Tokom istraživanja koje smo obavili među građanima koji su korisnici te pomoći tokom poplava , saznali smo da je gotovo 60 posto građana bilo svjedokom nekih neregularnosti tokom raspodjele, ali vrlo mali broj njih je bio spreman da to prijavi jer se boje posljedica” – kazao je Karić.

U narednom periodu najavio je kreiranje tri monitoring mreže koje će pratiti javne nabavke i sve institucije u BiH te istakao nekoliko uspješnih slučajeva kada je zaustavljeno neregularno zapošljavanje.

Posted by on 2014-11-24. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login