Kosovo postalo punopravni član FIBA-e

Kosovo, FIBAKošarkaški savez Kosova primljen je u punopravno članstvo Svjetske košarkaške federacije, a vijest, koja je na Kosovu bila očekivana cijeloga dana, potvrdio je predsednik Saveza Erolld Belegu.

“Danas, 13. marta 2015. godine, Kosovo je postalo 215. član FIBA-e i 52. član FIBA Europe. Srećan petak 13. Čestitke Kosovo!”, napisao je Belegu na svom profilu na društvenim mrežama.

Pozitivan odgovor na prijavu za prijem Kosovo je dobilo na kraju dvodnevnog sastanka Izvršnog komiteta FIBA-e u Ženevi.

Odluka nije detaljno obrazložena.

Izjava Bore Stankovića

Kosovo je prijava podnijelo 5. februara, tokom posjete asocijaciji FIBA, kada je konstatirano da ne postoji više nijedan razlog da se odbije aplikacija Košarkaškog saveza Kosova, znajući činjenicu da je Kosovski olimpijski komitet primljen u Međunarodni olimpijski komitet.

Najveći protivnik učlanjena kosovskog Saveza u FIBA-u bila je Srbija, i to iz političkih razloga, jer ona Kosovo smatra dijelom svoje teritorije.

“Sve dileme oko učlanjenja Kosova odbačene su izjavom počasnog predsjednika FIBA-e Bore Stankovića da je ta bitka izgubljena i da se Srbija treba baviti drugim poslovima, a ne da sprečava učlanjenje Kosova”, rekao je Belegu.

Kosovo je, prema njegovim riječima, već ubačeno u žrijeb za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo za mlade do 20 godina, koje će biti održane ovog ljeta, a očekuje se i učešće na kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2017. godine, koje će početi najesen.

Posted by on 2015-03-14. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login