Kreševo rađa rukometne talente

rukometUpravo završeno Svjetsko prvenstvo u Kataru, nadaju se sportski radnici, moglo bi doprinijeti popularizaciji rukometa.

U Kreševu, gradu u srednjoj Bosni i Hercegovini, takva priča odnedavno se zahuktala osnivanjem omladinskog klupskog pogona.

I mnogi mladi žele trenirati rukomet.

Ensad iz Sarajeva odlazi u tridesetak kilometara udaljeno Kreševo, u srednju Bosnu.

Djeca željna igre

Trenirati mlade u gradu gdje je taj sport donedavno bio nepoznanica.

“Isplati se viditi to zadovoljstvo kod te djece, njihovu želju, žar, borbu, finansijski ne“, istakao je rukometni trener Ensad Šunj.

Djeca u školsku dvoranu dolaze željni igre, a donedavno, ako su se željeli ozbiljnije baviti rukometom, morali su ići u veće sredine.

Od skora, u mjestu od 1500 stanovnika, šezdesetak djece vrijedno trenira, u svim uzrastima, a dvorana je uvijek puna.

“Samo u nekoliko mjeseci veliki broj djece zarazio se rukometom. I Kreševo već daje mlade igrače u razne selekcije Bosne i Hercegovine“, izvjestio je Al Jazeerin reporter Boris Gagić.

Antonio Marković je jedan od njih i igra za U-17 reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Treneri kažu da je lijevi bek vrijedan pažnje, a statistiku koju je ostvario nastupajući za jedan sarajevski klub, spremno izgovara.

“Prošle godine bio sam najbolji strijelac lige u svojim godištima sa čak 30 golova prednosti od drugog. U starijim generacijama U-19 bio sam drugi, samo za gol zaostatka od prvog“, kazao je Marković.

Dodatan zamah ovom sportu dalo je upravo završeno svjetsko prvenstvo za muškarce.

Djevojčice ne zaostaju

Mladalačka zanesenost rukometom, porasla je.

“Mislim da je to sad neki sport koji ulazi u modu i da će preuzeti svjetski sport“, rekao je U-15 reprezentativac BiH Nikola Grbeša.

Sport su preuzeli u mjestu, a uz dječake, ni djevojčice ne zaostaju.

“Zanimaju se naravno, samo im kažem da dođu da treniraju jer je odlično“, kazala je U-17 reprezentativka BiH Tamara Kožul.

Odličnu ocjenu za rukometnu ekspanziju daju i roditelji, a na lokalnoj zajednici je da to isprati.

Za početak slobodnim terminima za trening.

“Iz dana u dan interes za rukometom se stalno povećava“, rekao je Boso Bošnjak iz općine Kreševo.

Za iskorak i mogući seniorski tim potrebno je vrijeme, da stasaju mladi, ali i da se pronađe novac.

“Ovdje se može napraviti fantastična priča gdje treba podvući da rukomet u Kreševu nikad ranije nije postajao“, zaključio je rukometni trener Ensad Šunj.

Mladi su puni sportskog elana i sanjaju.

Mjesto poznato po starom franjevačkom samostanu, te stari bosanski kraljevski grad, mogao bi možda postati poznat po rukometnim asovima.

Izvor: Al Jazeera

Posted by on 2015-02-06. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login