Kritičari ogorčeni izborom najbolje fotografije WPP-a

Burhan OzbiliciFotografija turskog teroriste koji ubija ruskog ambasadora u Ankari proglašena je za fotografiju godine na konkursu World Press Photo, što je izazvalo negativne reakcije profesionalnih fotografa.

Žiri je i do sada šokirao svojim izborom nagrađenih radova, navodi TV stanica Erste, a ove godine nagradio je fotografiju autora Burhana Ozbilicija na kojoj je snimljen ubica ambasadora Andreja Karlova.

“Suočeni smo sa radom u kojem je terorista, u stvari, predstavljen kao slavodobitnik”, ogorčen je njemački fotograf Christoph Bangert, koji je često radio u kriznim područjima.

Ubica je predstavljen onako kako je on, najvjerovatnije, sebe vidio u trenutku “osvete”.

“Po mom mišljenju u tome i jest problem”, ističe Bangert.

Autor pobjedničke fotografije, turski fotograf Burhan Ozbilici, te večeri slučajni svjedok događaja koji je imao tragičan ishod, navodi da je “ispunio profesionalnu dužnost”.

“Mislio sam, ako me rane ili čak ubiju, u krajnjem slučaju sam obavio dobar novinarski posao”, objašnjava on.

Iako je žiri u obrazloženju istakao da nagrađena fotografija “oličava svu mržnju našeg vremena i činjenicu da se svijet približava rubu ponora”, njihov izbor dočekan je sa zamjerkama.

Ta fotografija je puna nasilja. Ona prikazuje mladog Turčina nakon što je u Ankari ubio ruskog ambasadora.

Svojim postupkom ubica je izrazio protivljenje vojnoj operaciji Rusije u Siriji, navode kritičari.

Posted by on 2017-02-16. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login