Krompir može da raste i na Marsu

krompirEksperimenti Međunarodnog centra za istraživanja o krompiru (CIP) pokazali su da ova biljka može da raste u uslovima koji simuliraju okolinu na površini Marsa.

Serija eksperimenata pokrenuta je da bi se utvrdilo da li krompir može da raste u atmosferskim uslovima crvene planete, odnosno u ekstremnim klimatskim uslovima na Zemlji.

Naučnici su posijali krompir u hermetički zatvorenom kontejneru u kojem se oponašaju temperatura, vazdušni pritisak i nivo kiseonika i ugljen-diokisada sa Marsa i rezultat je bio pozitivan – biljka je proklijala.

“Uzgajanje biljaka za prehranu u uslovima kakvi postoje na Marsu je važna faza ovog eksperimeta.

Ako usjevi mogu da podnesu ekstremne uslove kakvima ih izlažemo, imaju dobre šanse za rast na Marsu”, rekao je Hulio Valdiva-Silva, učesnik eksperimenta.

On je dodao da će biti obavljeno nekoliko serija eksperimenata da bi se utvrdilo koja sorta krompira postiže najbolje rezultate.

Naučnici CIP-a zaključili su iz inicijalnog eksperimenta da će budući putnici na Mars morati da pripreme tlo dodavanjem hranjivih materija i pokrivanjem usjeva laganom strukturom koja bi biljkama osigurala dovoljno vode i vazduha.

Krompir je važan za buduće potencijalne ljudske misije u svemiru jer donosi najviše kalorija po jedinici obradive površine.

Drugi značajan aspekat eksperimenta je u tome što će naučnici utvrditi koje sorte krompira mogu da se uzgajaju u oblastima na Zemlji koje su zahvaćene ekstremnim klimatskim promjenama.

Posted by on 2017-03-11. Filed under Magazin, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login