Kuba razvija zdravstveni turizam

Kuba, zdravstveni turizam Kubanska vlada se nada da će privući što više stranaca koji traže jeftino i pouzdano liječenje, kako bi ojačala svoju privredu.

Već sada je Kuba jedno od jačih turističkih odredišta, ali liječnici kažu kako se u zdravstvo sada mora uložiti da bi napredovalo.

Agostino kaže da je liječenje na Kubi najbolja stvar koja mu se dogodila.

Hiljade stranih pacijenata

On je iz Angole otišao kad mu je bilo osam godina, imao je nesreću, a zbog povredeotežano hoda i ne može igrati nogomet.

Mladi navijač Real Madrida kaže da se nada kako će uskoro i trčati.

On je jedan od hiljada stranih pacijenata koji dobivaju vrhunsku medicinsku njegu u kubanskim bolnicama, poput bolnice „Frank Pais” u predgrađu Havane.

Oni koji mogu, plaćaju je, a siromašnima je besplatna.

„Kubanska medicina je i narodna i međunarodna. Duh solidarnosti je upisan u naš Ustav – iznošenje naše medicinske ekspertize izvan granica pomaže i našem razvoju”, izjavio je ortoped Rodrigo Alvarez

Doktor Alvarez  išao je u školu s Fidelom Castrom i jedan je od arhitekata kubanskog zdravstvenog sistema.

Liječi pacijente iz cijele države, šalje zdravstvene radnike u Afriku i Južnu Ameriku i otvara bolnice širom Bliskog istoka.

“Vjerovatno, najjača strana kubanske revolucije je upravo zdravstveni sistem – brine za Kubance, a i izvozi svoje znanje. Ali to je dvosmjerni proces i nadaju se da će otvaranje njihove ekonomije dodatno ojačati i razviti zdravstvene službe“, izvijestio je reporter Al Jazeere Daniel Schweimler.

Zdravstvo donosi Kubi milijarde dolara godišnje

Izumi doktora Alvareza izloženi su na Havanskom trgovinskom sajmu.

Zdravstvo trenutno Kubi donosi milijarde dolara godišnje, a sajam bi trebao privući strane investitore i povećati prodaju kubanskog znanja i opreme u inostranstvu.

„Kubanski zdravstveni radnici rade u više od 60 zemalja. To je više od 50.000 ljudi”, kaže  Gelacia Day Romeu sa odjela istraživanja i razvoja.

Dok se Kuba hvali velikim brojem zdravstvenih radnika, lijekova i opreme često nedostaje, a infrastruktura se urušava. Doktor Alvarez krivi američki embargo na trgovinu, koji je na snazi više od 50 godina.

„Morali smo tražiti tržišta vani, i za opremu i za lijekove. I daleko smo morali ići. Nije isto kupovati lijekove u Sjedinjenim Državama ili Iranu i Kini”, zaključio je Alvarez

Kad je Kuba odlučila obnoviti svoj zdravstveni sistem, cilj je bio altruizam, jednostavno liječenje bolesnih. Ali sa svojom slabom ekonomijom, mora pokušati prodati svijetu ono najbolje što ima, a Agostino je jedan od zadovoljnih klijenata.

Izvor: Al Jazeera

Posted by on 2014-11-14. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login