Kurdi preuzimaju gradove od ‘Islamske države’

Irak, KurdiPešmerge su preuzele Tel Skuf, nedaleko od mosulske brane, nakon što su američke snage izvele zračne napade.

Kurdske vojne snage, poznate kao Pešmerge, uz podršku američkog zrakoplovstva pokrenule su ofenzivu kako bi od pripadnika skupine Islamska država preuzele najvažniju iračku branu u Mosulu na sjeveru zemlje, te su osvojili tri grada, objavili su irački i američki vojni izvori.

Dužnosnici su potvrdili Al Jazeeri kako su pešmerge preuzele Tel Skuf, petnaestak kilometara istočno od mosulske brane, nakon što je Pentagon priopćio da su izvršeni zračni udari na položaje boraca Islamske države u blizini Erbila i brane u Mosulu.

Preuzeti grad je jedan od nekoliko koje su pod svojom kontrolom držali pobunjenici, a osim njega preuzeli su i gradove Ashrafia i Batnaya.

„Trebaju ciljati na borce, oružje i oklopna vozila koja su borci skupine Islamska država oteli od iračke vojske, a što je izvorno američko oružje. Dok uspijevaju da preuzmu glavne ciljeve, ne mogu da se riješe boraca unutar ili izvan postrojenja“, javila je iz Erbila reporterka Al Jazeere Jane Arraf.

Američki zračni napadi

Dok je Irak zahvaćen kaosom od 9. lipnja, početka ofenzive skupine Islamska država, velike sile pojačale su napore ou vezi s prekidom financiranja pobunjenika, naoružavanja Kurda i pružanja pomoći desecima hiljada siromašnih osoba raseljenih zbog nasilja.

U prvom pokušaju preuzimanja brane u Mosulu, koja je u rukama skupine Islamska država od 7. kolovoza, kurdski borci pokrenuli su napad uz podršku američkog zrakoplovstva za nadzor te vitalne infrastrukture, potvrdio je u nedjelju kurdski vojni dužnosnik, general Abdul-Rahman Korini.

Izjavio je da su kurdski borci uspjeli „preuzeti nadzor s istočne strane brane“, usmrtivši nekoliko pripadnika skupine Islamska država.

SAD je objavio da je uz pomoć borbenih aviona i bespilotnih letjelica izveo devet udara blizu brane, u kojima su uništena ili oštećena četiri oklopna vozila za prijevoz postrojbi, sedam oklopnih vozila, dva transportna vozila Humvee i jedno oklopno.

Brana opskrbljuje vodom i strujom veći dio regije i neophodna je za navodnjavanje prostranih poljoprivrednih površina, a pobunjenicima kontrola nad branom omogućuje i da poplave velike gradove nizvodno.

Pobunjenici koji siju strah u susjednoj Siriji, zahvaćenoj građanskim ratom, uspjeli su se domoći većeg dijela iračkog teritorija na sjeveru, zapadu i istoku, s obzirom na vojsku u raspadu.

U subotu je sirijska oporba tražila međunarodnu intervenciju, nakon što je Sirijska opservatorija za ljudska prava objavila da su borci skupine Islamska država pogubili 700 ljudi, uglavnom civila, u jednom sirijskom selu.

Cameron strahuje od ‘Islamske države’

Britanski premijer David Cameron smatra kako pripadnici skupine Islamska država u Siriji i Iraku predstavljaju izravnu prijetnju Velikoj Britaniji, te najavljuje da njegova država mora upotrijebiti sve svoje „vojne kapacitete“ kako bi zaustavila njihov napredak.

Po konzervativnom čelniku, čije riječi prenosi Sunday Telegraph, Britanija, ipak, ne bi smjela rasporediti postrojbe u Iraku, nego razmisliti o mogućnosti suradnje s Iranom radi suočavanja s prijetnjom.

Cameron je upozorio na to da se Zapad suočava s „generacijskom borbom“.

„Ako ne budemo djelovali kako bismo zaustavili napad tog iznimno opasnog terorističkog pokreta, nastavit će jačati dok ulice Ujedinjenog Kraljevstva ne postanu meta. Priznajem da bismo trebali izbjeći slanje oružja za borbu ili okupaciju, ali moramo priznati da za bolju budućnost treba dugoročniji plan“, ocijenio je on.

Smatra kako „sigurnost može biti zajamčena samo ako se upotrijebe svi izvori – pomoć, diplomacija i vojne sposobnosti“, te dodaje da Britanija mora surađivati sa zemljama poput Saudijske Arabije, Katara, Egipta, Turske „i možda, čak, Iranom“.

Posted by on 2014-08-17. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login