Laibach nastupa u Sjevernoj Koreji

Laibach

Laibach

Slovenački bend Laibach bit će jedan od prvih stranih bendova koji će nastupati u Sjevernoj Koreji, državi poznatoj po svojoj izoliranosti i kontroverznom lideru Kim Jong-unu.Grupa će u augustu održati dva koncerta u glavnom gradu Sjeverne Koreje, Pjongjangu, a očekuje se da će na tom koncertu prisustvovati više od 2.000 gledatelja.

Nastup je izazvao veliku pažnju svjetskih medija, koji Laibach smatraju kontroverznom grupom. Posebna pažnja se poklanja militarističkom imidžu ove muzičke grupe koja je osnovana početkom 80-tih godina.

Na račun benda također su stizale brojne optuže da podržava fašističku i marksističku ideologiju, ali s druge strane neki njihovu muziku interpretiraju kao kritiku autokratskih političkih sistema.

Koncert u Sarajevu

Na prste se mogu nabrojati poznati bendovi koji su nastupali u BiH tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, a upravo je Laibach 1995. godine održao koncert u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Datum ovog koncerta, poklopio se sa historijskim datumom, kada je u američkoj vojnoj bazi Right Peterson, u gradu Daytonu, u američkoj saveznoj državi Ohio parafiran Dejtonski mirovni sporazum. Ovim sporazumom završen je rat u Bosni i Hercegovini.

Zanimljivo je da će Laibach, pored svojih najvećih hitova, na koncertu u Sjevernoj Koreji izvesti neke od pop pjesama Sjeverne Koreje.

Povodom ovog događaja, Al Jazeera je kontaktirala Leibach. Zanimalo nas je prije svega kako je došlo do organizacije koncerta i kakva su očekivanja.

Članovi grupe Laibach su nam kazali da se projektom “Sjeverna Koreja” bave otprilike godinu dana i da su tek sada dobili čvrste garancije da su dobrodošli u tu zemlju.

Glavni inicijator i organizator koncerta je norveški aktivista Morten Traavik, čovjek koji je režirao njihov video za pjesmu Whistleblowers i koji već godinama svojim radom otvara vrata Sjeverne Koreje za mnoge umjetnike.

“On je bio mišljenja da je došlo pravo vrijeme da bend Laibach nastupa u Sjevernoj Koreji mi smo se složili s njim”, poručili su nam iz slovenačkog benda.

Organizatori iz Sjeverne Koreje, kažu,  nisu imali nikakvih specijalnih uslova što se tiče izvođenja pjesama.

“Nisu tražili ništa izričito. Kazali su samo da smo dragi gosti i tako treba da se ponašamo”.

Poruka benda

Laibach ističe da su nedavno održali prve probe pred taj koncert, u Trbovlju i na Kumu, gdje se obično pripremaju za svoje koncerte.

“Pripremili smo poseban program za Sjevernu Koreju i premijerno ga predstavili za 35 godišnjicu  Laibacha u dvorani Delavskoga doma u Trbovlju. Posebno za tu priliku ćemo obraditi nekoliko pjesama iz mjuzikla ‘Moje pjesme, moji snovi’ i dodati obrade dvije ili tri korejske pjesme. U Pjongjangu će nam se pridružiti i nekoliko korejskih muzičara”.

Članovi benda očekuju pune dvorane na njihovim koncertima u Sjevernoj Koreji, ali isto tako ne vjeruju da publika tamo zna za Laibach.

S obzirom da znaju za mjuzikl ‘Moje pjesme, moji snovi’, na osnovu kojeg ljudi u toj zemlji uče engleski jezik u školama, vjeruju da će razumjeti poruku benda.

Stranih muzičkih grupa u Sjevernoj Koreji je bilo i prije, ali ne takvih kao što je Laibach.

“S te strane sigurno osjećamo neku vrstu pritiska.”

Organizator i inicijator koncerta, norveški aktivista Morten Traavik, kaže da je već sredinom 80-ih bio ljubitelj Laibacha i njihove muzike.

Posted by on 2015-07-20. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login