Lejla Tanović sezonu započinje utrkom u Premanturi

Lejla Tanović

Lejla Tanović

Najbolja bosanskohercegovačka profesionalna biciklistkinja Lejla Tanović, sedmerostruka državna prvakinja i balkanska šampionka, takmičarka profesionalnog UCI SMF tima iz Grčke, sezonu započinje u subotu utrkom Premantura Rocky trails koja se boduje za UCI C1 kategoriju.

Na utrci se očekuje izuzetno jaka konkurencija na kojoj su prošlogodišnji pobjednici olimpijski osvajač zlata iz Londona Jaroslav Kulhavy, dok je na prošloj Olimpijadi u Riju osvojio srebro. U ženskoj konkurenciji pobjedu je odnijela Tanja Žakelj, osvajačica svjetskog kupa.

– Za vikend nas očekuju dvije utrke, u subotu je u planu kružna XCO utrka a u nedjelju će Lejla nastupiti u maraton disciplini, također UCI utrka C3 kategorije. Zimske pripreme smo obavili veoma kvalitetno i očekujemo vrhunac forme za prvi svjetski kup u Njemačkoj na kojem će Lejla nastupiti krajem maja mjeseca – rekao je trener Amar Njemčević.

Pred bh. biciklistkinjom je veoma zahtjevan raspored od pet utrka u aprilu, a nakon dvije utrke u Premanturi nastupit će na trodnevnoj etapnoj utrci u Španiji. Potom je očekuje još jedna UCI utrka u Sloveniji i Hrvatskoj, C2 kategorije.

– Veoma sam motivirana ouči početka takmičarske sezone, raduju me novi izazovi i ciljevi. Svakako da nam je primarni cilj skupiti što više UCI bodova kao i sam napredak na UCI listi što će mi pomoći u ostvarivanju norme za odlazak na olimpijske igre u Tokiju 2020 godine. April je mjesec s najviše utrka, što će mi koristiti kao izvrsna priprema za najvažnije utrke u sezoni gdje i očekujem najbolju formu – kazala je Tanović za Fenu.

Zahvaljujući prošlogodišnjem najboljem rankingu od 72. mjesta na UCI listi kao i izvanredni rezultati već duži niz godina, Tanović je proglašena od Biciklističkog saveza BiH kao najuspješnija biciklistkinja države.

Posted by on 2017-03-31. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login