‘Letu štuke’ i ‘Dvadesetorica’ večeras u Sarajevu

Dvadesetorica

Dvadesetorica

Poznati bh. bendovi “Letu štuke” i “Dvadesetorica” održat će u subotu, 24. januara, u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo humanitarni koncert, od kojeg će prikupljena sredstva biti usmjerena za pomoć u obnovi Muzičke škole u Maglaju.

Gosti koncerta bit će djeca iz Muzičke sobe Dječijeg doma Bjelave u Sarajevu, gudački ansambl đaka Srednje muzičke škole, duvački orkestar Osnovne muzičke i baletne škole Novo Sarajevo te horovi “Suncokreti” i “Chorus Cadenza” KUD “Bulbul”.

Frontmen benda “Letu štuke” Dino Šaran istakao je na konferenciji za medije u Sarajevu da je članovima benda drago što nastupaju na manifestaciji humanitarnog karaktera, te da su to činili i prije.

”Volio bih da koncert bude posjećen i da novac ode u prave ruke. Nakon poplava kod bendova je bilo odziva za pomoć iz humanih pobuda, ali je bilo i samopromocije. Mi se nismo tada htjeli zalijetati u takve projekte” – kazao je on.

Profesorica u Srednjoj muzičkoj školi Marina Tomić navodi da gudački ansambl ove škole postoji još od kraja 90-ih godina prošlog stoljeća, te da su se sa zadovoljstvom odazvali pozivu za učešće na koncertu.

”Vidjeli smo Maglaj poslije poplava i zaista im je potrebna pomoć. Ta djeca tamo su čak i u tako lošim uslovima radila i svirala” – kazala je ona.

Profesorica Osnovne muzičke škole Novo Sarajevo Alma Karić ističe da su djeca iz gudačkog orkestra, uzrasta od 11 do 15 godina, spremna za nastup. Smatra da se djecu suosjećanju treba učiti od najmlađeg uzrasta.

”Nema boljeg način da ih obrazujemo pravim vrijednostima od toga da učestvuju u ovakvom projektu” – istaknula je ona.

Cijena ulaznice za koncert iznosi 10 KM, a u Muzičkoj školi Maglaj prioritetna je obnova i uređenje prostora zbornice i dva kabineta za nastavu klavira, kao i nabavka instrumenata.

Posted by on 2015-01-24. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login