Lijekovi sa ekstraktima marihuane od januara u slovenskim apotekama

Bosna i Hercegovina, BiH, lijekoviU apotekama u Sloveniji od januara će se legalno moći nabavljati kanabinoidi, hemijski preparati koji sadrže ekstrakt marihuane, što je do sada bilo zabranjeno. Dozvolu za uvoz tetrahidrokanabinoida (THC) dobila je kompanija “Lenis”, koja se bavi uvozom neregistrovanih lijekova, a obezbijedila je nabavke iz Njemačke, prenose hrvatski mediji.

Oni kojima takvi preparati olakšavaju simptome nekih teških bolesti morat će ih plaćati.

Bivša slovenačka Vlada Alenke Bratušek je sredinom ove godine izdala novu uredbu o listi zabranjenih droga iz koje je izostavljen THC, te uvršten među droge čiji su promet i korištenje dopušteni u medicini, veterini, te za pedagoške i naučno-istraživačke namjene.

Promjenom uredbe omogućena je i legalna kupovina do sada zabranjenih preparata koji sadržavaju ekstrakt indijske konoplje, u prvom redu hašišova ulja, koja su se do sada mogla nabaviti samo na ilegalnom tržištu.

Lijekovi iz ekstrakta konoplje trenutno u Sloveniji još nisu registrovani i pripremat će se u samim apotekama kao takozvani magistralni lijekovi, a uvoznik kanabinoida tvrdi da će biti jeftiniji od sličnih preparata koje se mogu dobiti u apotekama u Austriji.

Posted by on 2014-12-21. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login