Livno: Impozantni nišani Ibrahim-bega i njegove supruge visoki tri metra

nišani Na Ibrahim­-begovom je uklesana pjesma na turskom jeziku i natpis, da je tu, 1289. godine (1872.) pokopan emir hadži Ibrahim-beg Bušatlija, sin Ahmed alaj-bega.

Medžlis islamske zajednice Livno uređuje nišane na Gazilarskom groblju u Livnu na kojem se nalazi jedan od najvećih nišana u Bosni i Hercegovini emira hadži Ibrahim-bega Bušatlije i njegove supruge, visoki oko tri metra.

Još za svog života tu je Ibrahim-beg podigao impozantne nišane sebi i umrloj ženi. Nekada je tu stajalo osam Bušatlijinih nišana sa sarkofazima, od čega su tri dječja i dva veoma neobična. Na tom prostoru su ostali sačuvani nišani Ibrahim-­bega i njegove žene, te jednog njihovog sluge. Ostali su uništeni.

Na Ibrahim­-begovom je uklesana pjesma na turskom jeziku i natpis, da je tu, 1289. hidžretske (1872.) pokopan emir hadži Ibrahim-beg Bušatlija, sin Ahmed alaj-bega. On je, sa sinom Ahmetom, jedini livanjski odrasli Bušatlija kome se, do austrijske okupacije, znao mezar i koji je umro prirodnom smrću.

Nišana ima više vrsta, i po obliku glave i po veličini. Što je čovjek bogatiji – nišan je bio veći. Nišan ili bašluk je kamen najčešće četvrtast, visok 1 do 3 metra, a vrh mu je različit, prema tome kakvom je staležu umrli pripadao.

Na nišanima iz prvih dana islama u bh. krajevima ima raznih isklesanih ukrasa: mačeva, lukova, topuza, balta (sjekira), bajraka, aliima i raznih životinja: sokola, jelena i zmija. Iz novijeg vremena ima bašluka s raznim biljnim ornamentima u boji (ponajviše u zlatnoj i plavoj).

Često ima uklesanih izdubina na bašlucima, gdje se nahvata kišnica. Takvi su nišani na mezarima braće Celja u Sarajevu u Magudi. Ima i prorezanih nišana, kakvi se vide na jednom grobu iz Bosanskog Petrovca.

Najveći nišan je onaj na mezaru Omer-age Bašića, u haremu Jakir, kod Bašića mosta, na četvrtom kilometru od središta Glamoča iz 1798. godine koji je visok 4,7 metra, a upravo mu je toliki i opseg turbana. Spomenik je ukrašen topuzom (buzdovanom) i interesantnom orijentalnom ornamentikom u kamenorezu.

Posted by on 2014-09-17. Filed under Livno, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login