Ljekovita svojstva matičnjaka

matičnjak

Matičnjak

Matičnjak (Melissa Officinalis L.) iz porodice usnatica, naziva se još limunka, melisa, pčelinja ljubica, pčelinja metvica i rojevica.

Matičnjak je poznat od najstarijih vremena te ga opisuju i hvale mnogi poznavaoci starih kultura.

Matičnjak čisti krv, otklanja neraspoloženje i tugu,  pomaže kod problema sa stresom, nervozom i nesanicom te ima pozitivan učinak na gotovo sve unutrašnje organe.

Riječ je o trajnoj biljci s jako razgranatom, četverouglastom stabljikom visokom do 60 centimetara.

Listovi na dugim peteljkama jajolikog su oblika, po rubu jako nazubljeni i slabo dlakavi.

Matičnjak cvjeta u maju i junu, a bijelo-žuti cvjetovi smješteni su u pršljenastim cvatovima u pazuhu gornjih listova.

Cijela biljka miriše po limunu, a okus joj je aromatičan. Raste u blizini naselja, uz ograde, živice, u grmlju i šumama, a uzgaja se i u vrtovima.

Prava je rijetkost da neka biljka ima toliko prirodnih, zdravih i visokovrijednih sastojaka, koliko ih ima matičnjak za vraćanje osmijeha čovjeku.

Za napetog čovjeka, izmučenog patnjom, bolešću ili životnim porazima u porodici ili u društvu, matičnjak je pravi lijek.

Ukratko, matičnjak pospješuje izlučivanje znoja i vjetrova, stišava grčeve i umiruje živce, jača, čisti krv, veseli srce, krijepi duh, te tjera crne misli.

Imajući u vidu učestalost duševnih oboljenja, bolesti živaca, oboljenja probavnog sistema, srčanih oboljenja, možemo slobodno reći da matičnjak posjeduje ljekovita svojstva za liječenje tih oboljenja.

U borbi za što boljim zdravljem čovjek je oduvijek želio preventivno djelovati, a matičnjak je rijetka biljka s antivirusnim svojstvima.

Stoga se koristi kod raznih epidemija gripe, viroza i slično. Duševni bolesnici i oni bolesni na živce liječe se matičnjakom i to najčešće biljnim čajem koji uz matičnjak sadrži i valerijanu, kamilicu, hmelj, lavandu, te metvicu.

Svi ti sastojci djeluju umirujuće kod anoreksije, depresije, histerije, hipohondrije, grčenja živaca, neuroza, lupanja srca, migrene, nesvjestice, napetosti, nesanice, neuralgije, stresa, straha, slabosti srca, tegoba s menstruacijom i kod zujanja u ušima.

Matičnjak potiče hormonalne aktivnosti, te ga preporučujemo kod problema sa štitnom žlijezdom.

Razne čajne mješavine s matičnjakom primjenjujemo kod liječenja astme, glavobolje, grčeva u crijevima i maternici, katara želuca, disajnih puteva, hroničnog bronhitisa, migrene, nadutosti, premorenosti, povraćanja, proliva, prekomjernog umora, slabosti, i općenito želučanih teškoća.

Posted by on 2013-09-15. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login