Ljetni kampovi za mlade iz poplavama pogođenih općina i gradova

Jahorina

Jahorina

Više od 350 srednjoškolaca i srednjoškolki iz deset bh. općina i gradova koji su najviše pogođeni majskim poplavama će u periodu od 7. do 28. augusta imati priliku učestovovati na jednom od devet ljetnih kampova koji će biti održani na četiri lokacije – Una, Nacionalni park Kozara, Blagaj i Jahorina.

Kampove organizuju Udruženje građana ABC iz Bihaća, DON iz Prijedora, Omladinski klub Novi val iz Blagaja i Omladinska informativna agencija (OIA), a u okviru kampova su osmišljeni adekvatni programi kako bi mladi iz poplavljenih područja bar na nekoliko dana zaboravili na tešku svakodnevnicu.

Srednjoškolci će pored edukacije o ličnom razvoju, mirnom rješavanju konflikta, komunikacijskim vještinama, međukulturnom dijalogu, izgradnji povjerenja i poštivanju različitosti imati vremena i za sportske, rekreativne i zabavne aktivnosti.

Programom su predviđeni izleti, ali i društveno korisne aktivnosti, saopćeno je iz Razvojnog programa UN-a (UNDP).

Na kampovima će učestvovati mladi iz općina i gradova – Olovo, Maglaj, Doboj, Domaljevac, Orašje, Šamac, Brčko, Bijeljina, Prijedor i Sanski Most.

Organizacija ljetnih kampova se realizuje u okviru zajedničkog projekta UN-a “Dijalog za budućnost: Promocija suživota i različitosti u Bosni i Hercegovini.“

Ured rezidentnog koordinatora UN-a je na inicijativu Predsjedništva BiH, zajedno s agencijama UNDP, UNESCO i UNICEF u julu 2014. godine počeo s implementacijom ovog projekta koji ima za cilj stvoriti prostor za dijalog koji će omogućiti proces izgradnje mira u cijeloj zemlji, promovisati suživot i poštivanje različitosti putem obrazovanja i kulture s naglaskom na mlade.

Projekt će trajati 18 mjeseci, a dva miliona američkih dolara za implementaciju projekta je obezbjeđeno iz UN Fonda za izgradnju mira.

Posted by on 2014-08-12. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login