LK: Zamrznut štrajk prosvjetnih radnika, učenici ponovo u školskim klupama

Srednja strukovna škola, Livno

Srednja strukovna škola, Livno

Učenici osnovnih škola na području svih šest općina Livanjskog kantona, nakon mjesec dana prinudnog zimskog odmora zbog štrajka prosvjetnih radnika, danas su se vratili u školske klupe, potvrđeno je iz Nezavisnog sindikata osnovnog obrazovanja i vaspitanja ovog kantona.

Povratku učenika u škole prethodilo je potpisivanje sporazuma između predstavnika Sindikata i dva HDZ-a o “zamrzavanju” štrajka, nakon što su dobijene garancije da će što prije biti formirana nova kantonalna vlada, te nakon usvajanja odluke o privremenom finansiranju kojom je omogućena isplata plata budžetskim korisnicima.

Dogovor o prekidu štrajka i potpisivanju sporazuma postignut je nakon jučerašnjeg sastanka predstavnika Nezavisnog sindikata osnovnog obrazovanja i vaspitanja Filipa Čelara sa predstavnicima HDZ-a BiH Borjanom Krišto i HDZ-a 1990 Dinkom Baraćem.

Prosvjetni radnici u osnovnom obrazovanju Livanjskog kantona bili su u generalnom štrajku od 8. februara, zbog neformiranja nove vlade, neusvajanja budžeta za 2012. godinu i nepoštivanja kolektivnog ugovora u dijelu koji se odnosi na materijalni status prosvjetnih radnika.

Posted by on 2012-03-06. Filed under Bosansko Grahovo, Drvar, Glamoč, Kupres, Livno, Tomislavgrad, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login