‘Love people’: Srebrenička i svjetska dječja himna

Kuća dobrih tonova

Kuća dobrih tonova

Dječiji hor ‘Kuća dobrih tonova’, donedavno ‘Superar’, završava snimanje spota za svoju čuvenu pjesmu ‘Love people’.

Petnaest dječijih horova iz čitavog svijeta učestvuje u ovom projektu, te će se tako od ove pjesme napraviti univerzalna dječija himna.

Ismar Porić, direktor hora ‘Kuća dobrih tonova’ kaže da će ta pjesma postati zvanična dječja himna.

„Djeca iz ‘Kuće dobrih tonova’ opet rade na jednom velikom projektu, ovaj put sa horovima iz petnaest zemalja iz čitavog svijeta, sa svih kontinenata, da se opet snimi pjesma Love people, koja će sada s ovom svjetskom premijerom postati, možemo reći, zvanično jedna dječija svjetska himna koja će se pjevati diljem svijeta. Mi to radimo da bi se poslala poruka harmonije, solidarnosti, mira, jer mislimo da djeca, gdje god da su, nisu iskvarena i da će ta njihova poruka biti iskrena”, kaže Porić koji je i inicijator ove ideje.

„Na početku sam mislio da je to nemoguće uraditi. Onda smo krenuli u realizaciju. Tu je hiljadu mailova, hiljadu dana, mjeseci korespondencije iza nas. Mi već radimo sedmi mjesec na ovom projektu. Radimo nešto što je jedinstveno, što se nikad nije u svijetu desilo – projekat gdje se samo djeca diljem svijeta spajaju krenuo je iz Srebrenice. Ovo je prvi put da mi nešto prvi pokrećemo. Nadamo se da će hiljade ljudi koji su učestvovali u ovom spotu reprezentirati milione koji žele da se njihov glas čuje”, kaže on.

Dječiji horovi iz Novog Zelanda, Venecuele, Južne Afrike, Japana, Kanade, Palestine i mnogi drugi, dali su svoj doprinos pjesmi “Love people”, koja slavi ljubav i razumijevanje između ljudi, ističe Porić.

„U projekat je uključeno preko hiljadu djece, petnaest zemalja. Snima se i spot koji će izaći krajem maja. U ovim nesigurnim vremenima diljem svijeta, gdje su se izgubile neke životne vrijednosti, treba poslati jednu poruku tolerancije i prijateljstva širom svijeta.“

Zajednički rad horova koji dolaze iz različitih kultura leži u osnovi rada dječijeg hora iz Srebrenice.

Haris Mujić iz Srebrenice i Marija Prodanović iz Bratunca učestvovali su u snimanju novog spota.

„Snimali smo ponovo pjesmu “Love people”, spot smo snimali u Srebrenici, pjesmu smo snimali u Sarajevu. Uglavnom, biće promijenjen tekst, promijenjen aranžman, biće puno bolje, snimaćemo sa drugom djecom”, kaže Haris.

„Idem na mali hor, a sada sam se upisala da sviram klavir. Naš spot je veoma lijep”, govori Marija.

Razumijevanje, pjesma, druženje, saradnja i stvaranje novih pozitivnih tonova misao je vodilja ‘Kuće dobrih tonova’. Od 2011. godine hor okuplja oko 400 djece iz Srebrenice i okoline, pružajući im mjesto gdje mogu izraziti svoju kreativnost, učiti nove stvari i sklapati prijateljstva.

Ismar Porić naglašava da su svake godine projekti sve veći.

“Broj djece je sve veći. I kvalitet i kvantitet nam raste. Djeca iz ‘Kuće dobrih tonova’ već odavno cirkulišu Evropom, sad će cirkulisati svijetom, ta njihova poruka, naša poruka iz Srebrenice. Moram reći ovom prilikom da sam jako ponosan na ‘svoju’ djecu – puno je rada iza ovoga, puno strpljenja. Uz ovu školu stekli su divna prijateljstva, divna iskustva, za koja sam nadam da će im pomoći kasnije u životu”, zaključuje on.

Spot Love people nastao je u sklopu humanitarne kampanje ‘Kad se srca slože’, kojom je dječiji hor ‘Kuća dobrih tonova’ prikupio 10.000 eura za pomoć školama koje su oštećene u poplavama 2014. godine u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Posted by on 2017-05-15. Filed under Srebrenica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login