Lukomir utonuo u zimski san

Lukomir, Bjelašnica, zima, snijeg
Lukomir, Bjelašnica

Već mjesec dana selo Lukomir na Bjelašnici  je utonulo u zimski san u kojem će ostati do sredine aprila kada će se njegovi stanovnici vratiti na svoja ognjišta, potvrdio je za Fenu Mujo Masleša, čija kuća u Lukomiru je također zaključana do proljeća.

Ovo je treća zima kako mještani bjelašničkog sela Lukomir silaze u Tarčin, Hadžiće, Vlakovo…gdje će ostati do proljeća. Zbog toga su i torovi i štale u kojima je u 15 domaćinstava oko 3.000 ovaca i krava ispražnjeni.

Višestoljetna tradicija prezimljavanja na vlastitim ognjištima prekinuta je prije dvije zime, a predstojeća je treća tokom koje je Lukomir selo bez seljana i najpustije mjesto u BiH.

“Od 17. novembra, kad su posljednji domaćini sišli sa 1.495 metara nadmorske visine zbog koje Lukomir važi za jedino naseljeno mjesto u BiH iznad 1.300 metara nadmorske visine, 22 zaključane kuće čekaju do aprila svoje domaćine”, kaže Masleša.

Lukomir je posljednje pravo bosansko selo s kućama od kamena prekrivenim šindrom gdje su zimi višemetarski nanosi snijega. Ljeti su 22 kuće u Lukomiru naseljene, a na bogatim bjelašničkim pašnjacima bude i do 4.000 ovaca.

Na rubu prekrasnog kanjona Rakitnice, ljubitelji prirode i planinarenja, biciklisti i motoristi od proljeća do kasne jeseni pohode Lukomir.

Uz tradicionalna domaća jela i mirisne napitke koje Mujo Masleša služi u Lukomiru u “Ljetnoj bašti” i pogled na kanjon Rakitnice koji seže do “mostarskih vrata” i Prenja, te pogled na Visočicu, Krvavac, Obalj, posjeta Lukomiru je najbolji “antistres tretman”.

Nedavno je Food and Travel svojim čitaocima preporučio Sarajevo, ne samo kao kulturno-historijsku lokaciju vrijednu pažnje već prevenstveno kao jednu od zanimljivijih kulinarskih meta. I zajednica bloggera, popularna među mlađom populacijom, čini se sve je zainteresovanija za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

Među “Šest stvari koje ne biste trebali (ali biste mogli) propustiti u Sarajevu, BiH” je i “Ručak u Lukomiru, najvišem i najizolovanijem planinskom selu u BiH”,a tu je i blog Andrewa Mazibrade pisan u augustu 2013. “Na olimpijskim planinama – masiv Bjelašnice u Bosni i Hercegovini”.

A dok snijeg ne okopni, seljani iz Lukomira, koji zimu provode “na asfaltu” kažu da susjedna sela nemaju problema s održavanjem putnih komunikacija tokom zime. Kao primjer, navode Umoljane, Sinanoviće, Tušila, Pervize, Bobovicu, sela koja pripadaju općini Trnovo koja redovno održava puteve do tih sela.

Lukomir i Čuhovići, koji pripadaju općini Konjic, ostaju odsječeni, jer se put ne pročišćava i zbog toga je Lukomir već treću zimu pust. Nekad je bilo drugačije, put je čišćen redovno, pa seljani Lukomira nisu tokom zime morali biti “raseljeni” po okolini Sarajeva.

Stećci koji potječu iz 14. i 15. stoljeća na području Lukomira kazuju da se na tom području živjelo i prije 600 godina.

U Lukomiru je nakon posljednjeg rata izgrađen i društveni dom. U svim turističkim prospektima za seoski turizam među top destinacijama je selo Lukomir. Tu su snimani fimovi “Gluvi barut” i “Nebo iznad krajolika”.

Posted by on 2013-12-16. Filed under Izdvojeno. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login