Marš od Berlina do Alepa stigao u Banja Luku – Svojim tijelima pokazuju prisustvo i traže prestanak ubijanja

Njihov je cilj ustati protiv terora straha, potpune nesigurnosti, smrti, masovnog ubijanja, vojnih intervencija.

Civil March For Aleppo

Civil March For Aleppo

Grupa evropskih aktivista u decembru 2016. započela je veliki marš od Berlina do Alepa kojim pozvaju na prekid bombardovanja u kojem gine na hiljade civila u tom sirijskom gradu.

Do sada je 2.500 aktivista prešlo 1.300 kilometara, a pred njima je put dug još 3.000 km. Aktivisti su se kratko zadržali u Banjaluci u Banjalučkom socijalnom centru.

Ljupko Mišeljić iz Banjalučkog socijalnog centra kaže da su mirovni aktivisti na putu do Alepa prolazili krou BiH, a budući da pješače potreban im je odmor, mjesto za spavanje, prostor u kome mogu boraviti, pa su tako svratili u BASOC.

Aktivisti su došli u srijedu popodne, a svoj put su nastavili oko 11 časova kada su krenuli prema Ljubačevu, i dalje prema Sarajevu.

Ljupko ističe da su aktivisti bili opušteni i otvoreni za razgovor, druženje i upoznavanje.

“To i jeste njihov put, u nekom značenjskom smislu, razgovarati, sresti se s ljudima, vidjeti kako razmišljaju o onome što se dešava u Siriji. Njihov je cilj ustati protiv terora straha, potpune nesigurnosti, smrti, masovnog ubijanja, vojnih intervencija. Doći do Sirije i ljudima uliti nadu, pokazati im da nisu sami i da civilizacija koja je dužna nešto da učini i da reaguje još uvijek postoji”, rekao je za BUKU Mišeljić.

Dodao je da ne žele posmatrati stvari sa sigurne distance, stajati ispred računara i laptopa i plakati, komentarisati na društvenim mrežama – oni svojim tijelima idu pokazati prisustvo i zahtijevati obustavu genocida.

Mišeljić kaže da je ova grupa aktivista fluidna i trenutno ih ima oko dvadeset i pet.

“Ljudi im se priključuju na tačkama susreta, mjestima gdje odmaraju, ili prestaju. U Banjaluci su se osjećali sigurno budući da ih je policija pratila tokom marša”, kaže naš sagovornik.

Domaćini u Banjaluci sa aktivistima nisu razgovarali o situaciji u Bosni i Hercegovini, ali su im objasnili kontekst kroz priču o BASOC-u i kući u kojoj borave. Razgovarali su o stavovima, pozicijama, mogućnostima borbe i ishodima za koje treba biti spreman.

Podsjetimo da je nekoliko stotina aktivista u decembru iz Berlina krenulo prema ratom rezorenom gradu Alepu učestvujući u maršu solidarnosti sa žrtvama rata u Siriji, kojim žele pozvati na prekid sukoba u toj zemlji.

Učesnici marša nose bijele zastave, a krenuli su u pohod sa lokacije gdje se nekada nalazio berlinski aerodrom Temepelhof.

Organizatori su istakli kako očekuju da će dnevno preći oko 20 kilometara i da će pohod trajati oko tri i po mjeseca. Oni planiraju ići trasom suprotnom od one kojom idu izbjeglice preko Njemačke, Češke Republike, Austrije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Makedonije, Grčke i Turske.

Nadaju se da će bar stići do turske granice sa Sirijom, a ukoliko je moguće i do sirijskog grada Alepa.

Poljska novinarka i blogerica Anna Alboth, koja je inicijator ideje izjavila je ranije za da je cilj da se obustavi ono što se dešava u Alepu i da se civilima dostavi humanitarna pomoć.

Alboth je istakla kako se mnogi Evropljani osjećaju nemoćno pred surovim dešavanjima u Alepu, stoga su se odlučili na akciju.

Ona i njeni prijatelji aktivisti otvorili su početkom mjeseca stranice na društvenim mrežama pod nazivom Civilni marš za Alep “Civil March For Aleppo”.

Naglasila je kako ova kampanja nema veze ni sa jednom političkom partijom ili organizacijom, već je incijativa nekoliko desetina volontera iz raznih dijelova Evrope.

Posted by on 2017-03-17. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login