Marš u Banjaluci: Žene nisu mašine za rađanje

osmomartovski mars Banja Luka

Osmomartovski marš Banja Luka

Predstavnici Udruženja Oštra Nula, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, Centrom za mlade Kvart iz Prijedora, Mrežom za izgradnju mira i nezavisnim akterkama i akterima iz Banje Luke, Sarajeva i Prijedora promarširali su u nedelju Banjalukom kako bi na 8. mart, Dan žena, ukazali na težak položaj žena u BH društvu. Poručili su kako se veliki broj žena i dalje osjeća omalovaženo i da ih tretiraju kao mašine za rađanje.

„Porodilišta bi trebala postati prijatelji svih majki, a ne kao što je to u BiH. Na primjer u cijeloj državi ne postoji niti jedan porođajni sto za žene sa invaliditetom, a samo je jedan pogodan za ginekološki pregled. Sva politička, ekonomska i rodna prava žena u BiH konačno se moraju dići na dostojanstven nivo“, poručila je aktivistkinja Oštre nule Irina Rakita.

Aktivisti su govorili i o istraživanju koje je sprovedeno u okviru akcije „Sloboda rađanju“, u kojem je učestvovalo 1.700 žena iz Bosne i Hercegovine, a koje je provedeno u februaru ove godine.

Istraživanje je pokazalo da se 59 posto žena tokom porođaja u RS nije osjećalo sigurno i zaštićeno, u 84 odsto slučajeva pratiocima, uglavnom očevima, nije bio dozvoljen ulazak u porođajnu salu, dok a 60 posto njih tvrdi da nije učestvovalo u odlukama o načinu porođaja.

Posted by on 2015-03-09. Filed under Banja Luka, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login