Maslina čuva zdravlje!

maslineDrvo masline može doseći visinu od 12 metara. Listovi su sivo-zeleni, a cvjetovi su žućkasto bijeli te mirisni. Plod sadrži oko 22 posto ulja te pet posto bjelančevina. Ulje se koristi u prehrani kao dodatak jelu te kao pomoć pri određenim tegobama.

Porijeklo masline je područje istočnog Sredozemlja, ali sada ju možemo pronaći na svakom kontinentu.

Sva svojstva masline

Dokazano je da maslinovo ulje i plod masline svojim antioksidativnim svojstvima čuva naše stanice i pomaže u borbi protiv starenja. Sastojci masline imaju i protuupalna svojstva, čime smanjuju rizik od raka. U maslinovom ulju prisutne su oleinska i linolenska kiselina, koje čiste krv i pomažu pri snižavanju visokog krvnog tlaka. Oleinska kiselina također podiže razinu dobrog holesterola. Najcjenjenije od svih vrsta maslinovog ulja je ekstra djevičansko ulje zbog jednostavnog tiještenja i filtriranja masnih kiselina prilikom proizvodnje.

Uzajamnim djelovanjem mononezasićenih masnih kiselina i vitamina E, smanjuje se rizik od oštećenja stanica, kao i od nastajanja upalnih procesa. Vitamin E je glavni tjelesni antioksidant, topiv u mastima, koji hvata i neutralizira slobodne radikale u svim područjima u tijelu gdje je prisutna mast.

Maslina sadrži i brojne aktivne fitonutrijente, poput polifenola i flavonoida, koji također imaju protuupalna svojstva. Njihovim djelovanjem smanjuju se simptomi astme, artritisa i reume, tri oboljenja za čiji su nastanak najveći krivci slobodni radikali.

Posted by on 2014-09-10. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login