Matanićev film na festivalu u Cannesu

Dalibor Matanić Zvizdan

Dalibor Matanić Zvizdan

Film Dalibora Matanića Zvizdan uvršten je u program “Izvjestan pogled” Filmskoga festivala u Cannesu koji će se održati od 13. do 23. svibnja, objavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare Hrvatskoga audiovizualnog centra u zagrebačkoj Gliptoteci.

Ovo je prvi put da je neki hrvatski film ušao u službenu konkurenciju toga festivala.

Program “Izvjestan pogled” jedna je od službenih selekcija Festivala u kojoj će biti prikazano dvadesetak filmova, a o nagradama će odlučivati žiri kojim ove godine predsjeda talijanska glumica Isabella Rosellini.

Riječ je o programu, kako prenosi tportal, koji donosi “originalne i drugačije” filmove sa ciljem otkrivanja novih talenata.

Premijera u Cannesu

Zanimljivo je i da će prikazivanje Matanićevog novog dugometražnog igranog filma u Cannesu biti premijera tog djela.

Film Zvizdan nastao je u produkciji Kinorame, a Dalibor Matanić potpisuje scenarij i režiju.

Koproducenti  su i slovenski Gustav film i SEE Film Pro iz Srbije, a projekt je dobio i potporu programa MEDIA i Eurimagesa.

Zvizdan je priča o zabranjenoj ljubavi, o njenoj fragilnosti, ali i o njenoj snazi, navodi tportal.

Filmska priča obuhvaća tri desetljeća, a smještena je u dva susjedna sela čija je povijest opterećena sukobima, netrpeljivošću i netolerancijom.

Uloge u filmu, među ostalim, tumače Tihana Lazović, Goran Marković, Nives Ivanković i Mira Banjac.

Matanić je dosad snimio dugometražne filmove Blagajnica hoće ići na more, Fine mrtve djevojke, 100 minuta slave, Volim te, Kino Lika, Majka asfalta, Ćaća i Majstori te nekoliko kratkih filmova.

Posted by on 2015-04-19. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login