Mediji izgubili povjerenje građana

TV, digitalizacijaGrađani u BiH po prvi put u posljednjih osam godina više vjeruju vjerskim organizacijama, nego medijima, dok i dalje najmanje vjeruju institucijama i političarima, pokazao je izvještaj o Medijskim slobodama u BiH za 2017. godinu. U izvještaju koji su napravili Fondacija Fridrih Ebert i Udruženje BH novinari navodi se i da su mediji pod velikim uticajem politike, te da novinari doprinose jačanju tenzija u BiH.

Istraživanje o Medijskim slobodama u BiH sprovodi se od 2009. godine i na prvo pitanje “Kome najviše vjeruju”, građani su uvijek odgovarali “medijima”. Ipak, ove godine nije takav slučaj, pa najviše povjerenja građani imaju u vjerske zajednice, medijima vjeruje tek 55 odsto ispitanika, a najmanje povjerenja građani imaju u institucije i političare.

“Povjerenje u veće je od 76 odsto u BiH. Od 2009. godine ovo je prvi put da građani nisu na prvo mjesto stavili medije i novinare”, kaže Milkica Milojević iz Udruženja BH novinari.

Većina građana je zadovoljna radom medija, ali takođe većina smatra da mediji nisu slobodni, te da su pod velikim uticajem politike, a da na njihovo izvještavanje najviše utiču vlasnici medija i urednici.

‘Slobodno mlatni novinara’

Kao najveće kršitelje prava novinara i slobode medija, građani vide političare i političke partije, a tek na drugom mjestu su vlasnici medija.

Treba istaći i da čak 12 odsto građana opravdava nasilje nad novinarima, a još gora je statistika po entitetima.

“Gotovo svaki četvrti ispitanik u Republici Srpskoj misli da novinara treba ‘mlatnuti’ ako’ tura nos tamo gdje mu nije mjesto'”, kaže Milkica Milojević.

Komunikolog Mladen Mirosavljević zgrožen je ovim podatkom

“Po meni, dok ne budu u istoj poziciji novinari i, recimo, policajci i dok se napad na novinare ne bude ozbiljno shvatao i tretirao kao napad na službena lica mislim da ćemo i dalje biti u poziciji da pričamo o neslobodi medija i novinara na ovakav način kakav danas imamo”, smatra Mirosavljević.

Istraživanje pokazuje i da sve manje građana čita štampane medije, da najviše interesovanja i dalje drži televizija, dok internet bilježi ogroman porast kao sredstvo informisanja, što je opomena, smatra Milojević.

“Ne treba biti naročit analitičar pa shvatiti da je krajnje vrijeme da pisano novinarstvo pređe na nove platforme. Dakle to nije kraj dnevnih novina, niti kraj društvenih i političkih magazina, već neko njihovo prepakivanje u jednu drugačiju formu i na jednu drugačiju platformu”, mišljena je Milojević.

Građani i dalje smatraju da su novinari ti koji najviše doprinose porastu nacionalnih i političkih tenzija u BiH, iako u većini slučajeva prenose izjave zvaničnika i političara, koji su tek na drugom mjestu kao generatori kriza.

Uz to, građani su za ukidanje RTV pretplate za javne servise i zalažu se da njihovo finansiranje ide direktno iz budžeta, iako znaju da na taj način većini u parlamentu daju potpuno pravo upravljanja javnim servisima, što je poražavajuće, smatraju analitičari.

Posted by on 2017-05-04. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login