Medijske slobode u BiH dobile srednju ocjenu

medijiMedijski barometar, koji pokazuje status slobode izražavanja i medija na skali od jedan do pet, za Bosnu i Hercegovinu u prošloj godini iznosi 2,6 i isti je kao 2011. godine, kada je prvi put mjeren, rečeno je danas na prezentaciji u Sarajevu.

Urednica Balkanskog medijskog barometra i direktorica Alternativne televizije iz Banje Luke Nataša Tešanović precizirala je da je segment “Sloboda izražavanja skupa sa slobodom medija efektivno je zaštićena i promovirana” dobio ocjenu 3,6. Segment “Medijsko okruženje, koje uključuje nove medije, karakteriziraju raznovrsnost, nezavisnost i održivost” dobio je ocjenu 2,1.

Segment “Reguliranje radio-televizije je transparentno i nezavisno; državna radio-televizija transformirana je u istinsku javnu radio-televiziju” ocijenjen s 2,2, a “Mediji praktikuju visok nivo profesionalnih standarda” s 2,4.

Direktorica Friedrich Ebert fondacije u našoj zemlji Judith Illerhues ocijenila je da je borba za medijske slobode neophodna svugdje u svijetu. Ona je navela primjer s aktuelnih ksenofobnih protesta u Njemačkoj na kojima su tradicionalni mediji nazivani “lažljivom štampom”, što je termin koji su prvi koristili nacisti.

Ebert je naglasila da su mediji pod pritiskom, ne samo vlada i ekonomskih elita, nego i zbog gubitka kredibiliteta u samom društvu.

U izradi Balkanskog medijskog barometra u Bosni i Hercegovini učestvovala je grupa stručnjaka iz oblasti medija i civilnog društva, koji su diskutovali i uskladili listu od 44 pokazatelja, na temelju uputa evropskih dokumenata, većinom sačinjenih u Vijeću Evrope.

Učesnici su, tajnim glasanjem, ocjenjivali svaki od pokazatelja na skali od jedan do pet.

Medijski barometar je analitički alat, koncipiran u Fondaciji Friedrich Ebert. Proveden je u mnogim zemljama Afrike (od 2004.) i Azije (od 2009.), a prvi put na Balkanu – u Bosni i Hercegovini (2011. godine).

Posted by on 2015-02-12. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login