Međunarodni dan bez automobila

dan bez automobilaDanas obilježava se Međunarodni dan bez automobila, posvećen podizanju svijesti stanovništva o ekološkim vidovima saobraćaja i kretanja po gradu.

Međunarodni dan bez automobila je prvi put obilježen za vrijeme naftne krize 70-ih godina, mada su intenzivnije akcije evropske zemlje počele da ga obilježavaju 90-ih godina. Danas se obilježava u više od 1500 evropskih gradova, a cilj mu je da ukaže na pretjerano korišćenje automobila, naročito u gradovima.

Širom Europe tako se promovira razvoj biciklizma, pješačenje, uopće kretanje kojim se ne ugrožava okoliš.

***

U okviru obilježavanja Svjetskog dana bez automobila, danas će na Vrelu Bosne u Sarajevu biti održana biciklijada na kojoj učestvuju učenici ilidžanskih osnovnih i srednjih škola.

Start biciklijade je na početku Velike aleje kod fijakerskog stajališta u 11 sati, a vozi se do izvorišta Vrela Bosne i nazad.

Osim učenika, biciklijadi se mogu priključiti svi zainteresovani građani, saopćila je Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja, koja je organizator događaja.

***

Grad Banja Luka će i ove godine brojnim aktivnostima obilježiti Međunarodni dan bez automobila – 22. septembar, s ciljem da se ukaže na značaj zdrave životne sredine i održivi razvoj.

U centru Banje Luke danas će u vremenu od 11.00 do 13.00 sati biti obustavljen saobraćaj za sva motorna vozila, osim za autobuse javnog prijevoza, u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Narodnog pozorišta RS do hotela „Palas“.

Od brojnih aktivnosti povodom ove manifestacije, koju zajednički organizuju Grad Banja Luka, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS i Auto-moto savez RS predviđen je i besplatan prijevoz za putnike, koji u navedenom periodu (od 11.00 do 13.00 sati) uđu u autobuse na stajalištima kod Robne kuće „Boska“ ili kod „Pošte“.

Na taj način daje se prednost ovom vidu saobraćaja i želi se skrenuti pažnja građanima da se opredijele za što češće korištenje javnog prevoza umjesto putničkih automobila.

U tom periodu, bit će izvršeno mjerenje aerozagađenja pokretnom ekološkom stanicom u parku „Petar Kočić“.

I ove godine, u Banjoj Luci će biti organizovano biciklističko takmičenje na poligonu spretnosti, koje predstavlja vid rekreacije kroz zabavu, ali i promociju biciklističkog prijevoza kao zdravog načina života i promocije „ekoloških“ prijevoznih sredstava.

Ove aktivnosti se održavaju povodom obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti koja traje od 16. do 22.septembra, a ovogodišnji slogan je: „Biraj. Mijenjaj. Kombinuj“.

Posted by on 2015-09-22. Filed under Banja Luka, Ilidža, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login