Milionska šteta na zgradi Vlade TK-a

zgrada TKVlada Tuzlanskog kantona je razmatrala procjenu štete na zgradama Općine Tuzla i Sodaso u kojoj je bila smještena kantonalna vlada, a koje su stradale u protestima početkom februara ove godine.

– Mi po Zakonu o zaštiti i spašavanju imamo obavezu da u svim prilikama, kada se događaju prirodne i druge nesreće, vršimo procjenu štete na imovinu zajednice. U tom smislu se mogu koristiti sredstva iz redovnog budžeta i sredstva kojima raspolažu štabovi civilne zaštite – izjavio je direktor Uprave civilne zaštite TK-a Zdenko Tadić.

Kazao je da na osnovu izvršene procjene štete, odnosno usvojenog konačnog izvještaja na Općinskom vijeću, mogu zatražiti pomoć od Kantonalnog štaba i Vlade u saniranju štete, a na osnovu dalje procedure i pomoć od Federalnog štaba i Federalne vlade.

Naglasio je da je procjena štete na zgradi Općine Tuzla oko milion maraka, a da još nije procijenjena šteta na zgradi Sodaso, ali se radi o velikoj šteti gdje će biti u pitanju milionski iznosi.

– Mi smo danas na sjednici Vlade TK-a dogovorili sastav stručne komisije, koju smo formirali, a koju će sačinjavati stručni vještaci resornih ministarstava i uprava. Ovu komisiju će aktivirati općinski načelnik, a koja će završiti procjenu štete na objektu zgrade Sodaso, gdje je bila smještena kantonalna vlada – istaknuo je Tadić.

Zaključio je da je sada trenutna procedura da se imenuje stručni tim od općinskog načelnika i da će to biti završeno u naredna dva dana, te se nadaju da će se u narednih 15 dana završiti i konačna procjena štete na zgradi Sodaso.

Posted by on 2014-04-23. Filed under Banovići, Gračanica, Gradačac, Kladanj, Lukavac, Tuzla, Vijesti iz BH gradova, Živinice. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login