Mine još siju smrt po BiH

mineOpasnost od mina u Bosni i Hercegovini prisutna je i četvrt vijeka nakon rata, a zbog 80.000 eksplozivnih sredstva ugrožena je sigurnost više od pola miliona stanovnika BiH. Na Međunarodni dan borbe protiv mina upozoreno je da je Bosna i Herecegovina jedna od najzagađenijih zemalja minama u svijetu i da bi dekontaminacija treba biti prioritet u radu bh. vlasti.

Prije samo petnaest dana u Čeliću tridesetdevetogodišnji muškarac traktorom je ušao u minsko polje i stradao. Već godinama djeca, žene, muškarci gube živote u minskim poljima širom BiH. U poslijeratnom periodu stradala je 1.751 osoba, a od toga 612 sa smrtnim ishodom.

Radeći svoj posao život je izgubio i 51 deminer. No, i pored stresa deminer Halid Velić nalazi zadovoljstvo u poslu.

“Posao deminera je izuzetno težak i zahtjevan, ali i izuzetno human. Ima tu neko zadovoljstvo kad dođete nakon određenog vremena da ljudi koriste to što ste očistili, što ste predali na korištenje, a oni tu siju pšenicu i žive od te zemlje”, rekao je Velić novinarima.

U Bosni i Hercegovini je još 1.091 kvadratni kilometar površine pod minama. Deset opština su najzagađenije, poput Doboja, Teslića, Maglaja, Usore, Zavidovića itd. Situacija je posebno bila teška nakon poplava 2014. godine i aktiviranja brojnih klizišta.

“Mi smo u tom trenutku imali puno pomjeranja minsko eksplozivnih sredstava, tako da smo ih mogli naći na drugom spratu stambenog objekta u Maglaju. Mine, granate i druga eksplozivna sredstva nalazili smo na mjestima gdje se logično ne bi trebale nalaziti. Da li su ta sredstva bila iz podruma ili iz minskih polja, uglavnom, došlo je do pomjeranja. To su ipak, kolege iz BHMAC-a uspjele označiti”, objasnio je Fahrudin Solak iz Federalne uprave civilne zaštite

Samo u prošloj godini bilo je 12 žrtava, a prema procjenama Centra za uklanjanje mina BHMAC, tek 2025. godine može se očekivati da BiH bude čista od mina. Do tada mine će ubijati, osakaćivati i utjecati na ekonomski rast i razvoj BiH, ugroziti poljoprivredu, turizam…

Zato je rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Sezin Sinanoglu poručila bh. vlastima da moraju očistiti zemlju od mina.

“Mozambik je jedna od zemalja koja je uspjela da očisti svoju teritoriju od mina. Trebalo im je 20 godina, ali su uspjeli uprkos tome što su im mnogi govorili da im treba 100 godina. Mozambik je danas slobodan od mina, a nema nikakvog razloga zašto i Bosna i Hercegovina ne bi bila čista od mina”, ocijenila je Suzan Sinanoglu.

Tek je Vijeće ministara BiH u ovom mandatu, prema riječima Fahrudina Solaka iz Federalne uprave civilne zaštite, počelo odvajati simbolično 100.000 konvertibilnih maraka na godišnjem nivou za deminiranje. Potrebno je mnogo više novca uložiti da bi se zemlja deminirala.

Vršilac dužnosti direktora BHMAC-a Saša Obradović zato smatra da je potrebno uraditi reviziju Strategije protuminskih akcija u Bosni i Hercegovini (2009-2019).

“Tom strategijom je za deminiranje planirano 80 miliona konvertiblinih maraka na godišnjem nivou. BiH će iz domaćih sredstava prikupiti od 20 do 25 miliona, a iz donatorskih također 20 miliona konvertibilnih maraka. U zaostatku smo četiri godine, država BiH se mora aktivnije uključiti u izdvajanje za deminiranje”, rekao je Obradović.

Posted by on 2017-04-07. Filed under Banja Luka, Sarajevo, Tuzla, Vijesti iz BH gradova, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login