Mještani Srebrenika čekaju pomoć

Srebrenik poplaveVodena stihija rijeke Tinje i njenih pritoka u općini Srebrenik je za samo nekoliko sati poplavila blizu hiljadu obiteljskih kuća i na desetine privrednih objekata. Voda je poplavila i stotine hektara poljoprivrednog zemljišta, većinom onih na kojima je bio posijan kukuruz.

Iako im je neophodna, pomoć ugroženom stanovništvu je izostala.

Hasan Brkić iz sela Špionice za jednu noć izgubio je imovinu sticanu desetljećima. On kao i njegovi sumještani očekivao je pomoć lokalnih ali i viših razina vlasti. Ta pomoć je izostala.

“Voda ušla u kuću i evo vidite i sami kolika je debljina ovog blata. Mi smo nemoćni. Ne možemo ovo odraditi sami, jer smo zaista premoreni od majskih poplava. Ova poplava nas je dokusurila”, priča Brkić.

Osamdesettrogodišnji Novalija Muratović ogorčen je odnosom vladajućih struktura prema stradalom stanovništvu.

“Nikad niko nije dolazio. Ni sada ni prošli put. Sve je otišlo. Natovarili smo tri tamića namještaja za otpad. Sve sami radimo. Niko nije došao da pomogne ni mrvu jednu”, razočarano je za RSE rekao Muratović.

 

Posted by on 2014-08-11. Filed under Srebrenik, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login