Mladi iz Srebrenice snimili film “Ulicama srebrenog grada”

Viva škola filma je proteklog vikenda gostovala u Srebrenici, u JU “Kulturni centar Srebrenica”. Na radionicu se prijavilo 14 mladih Srebreničana koji su uz timski rad snimili film pod nazivom: “Ulicama srebrenog grada” kojim su poslali poruku da mladih u tom malom gradiću itekako ima i da je to njihov grad.

Srebrenica
Srebrenica

Prikazali su jednu pozitivnu stranu Srebrenice koja se ne spominje u medijima. U filmu je korištena i autorska muzika, saopćeno je iz VIVA škole filma.

Viva škola filma su besplatne trodnevne filmske radionice u kojima polaznici stiču znanja iz filmskog jezika i osnova filmske pismenosti. Mladi uče tehnike kadriranja, pokreta kamere, sastavljanje filmske priče na osnovu napisane ili prepričane priče. Učestvuju aktivno u izradi ideje i realizacije dokumentarnog filma. Prvog dana su predavnaja iz historije filma, filmske estetike i dramaturgije. Na kraju prvog dana polaznici samo smišljaju svoju ideju – sinopsis, izaberu filmska zanimanja ekipe (snimatelj, asistent snimatelja, reditelj, scenarista, montažer, tonski snimatelj, asistent tona, gafer, asistent rasvjete, organizator, spiker, klaper…).

Odabir ekipe drugog dana je praktični dio. Izlazi se na teren i počinje snimati film, na osnovu prethodno izrađenog plana. Snimanje se vrši profesionalnom video – audio opremom, kojom polaznici sami rukuju uz nadzor predavača. Trećeg dana je pregled snimljenog materijala, odabir i komponovanje muzike, snimanje naratora, montaža filma, postprodukcija i premijera filma. Film će učestvovati na VIVA film festivalu sredinom septebra ove godine zajedno sa drugim filmovima iz kategorije Omladinski film, a kojoi su nastali u sklopu Viva škole filma.

Domaćin ove radionice bio je OSCE Bosna i Hercegovina, saopćila je Pres služba ove škole filma.

Posted by on 2019-04-01. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login