Mladićeva odbrana traži prolongiranje žalbenog postupka

Pred Žalbenim vijećem Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS), 24. jula je održana statusna konferencija u postupku protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Ratko Mladić, Haag
Ratko Mladić, Haag

Statusna konferencija, kao dio predžalbenog postupka, održana je putem video –linka, a Mladić i njegov advokat Dragan Ivetić prisustvovali su joj u sudnici, iako je osuđenik imao mogućnost da je prati iz pritvorske jedinice.

Statusna konferencija najvećim je dijelom bila o zdravstvenom stanju Ratka Mladića čiji se advokat žalio Žalbenom vijeću da nisu u mogućnosti doći do kompletne medicinske dokumentacije, te da je njegovo zdravstveno stanje, što se tiče anemije koja se pogoršala nakon operacije, loše.

„Gospodin Mladić pati, djelimično, i zbog pogrešnog liječenja od anemije više od godinu dana, i još uvijek se nije oporavio“, kazao je Ivetić sudijama Žalbenog vijeća.

Ivetić je iznio i zamjerke o mentalnoj sposobnosti Mladića da prati sudski postupak ubuduće, te zatražio odgodu početka žalbenog postupka.

„Mi na kraju tražimo da vi intervenirate i pomognete nam da dobijemo medicinsku dokumentaciju iz Pritvorske jedinice. Dalje tražimo da se žalbena rasprava održi nakon što strane budu imale mogućnost napraviti kompletnu procjenu mentalnih sposobnosti gospodina Mladića“ , iznio je na kraju zasijedanja advokat Ivetić.

Sudije Žalbenog vijeća u posljednjem saopštenju po zakazivanju statusne konferencije navele su da se Mladić „uveliko oporavio od operacije i da ne postoji razlog zbog kojeg ne bi fizički bio u stanju pratiti saslušanje“, na šta je tokom statusne konferencije podsjetilo i Tužilaštvo.

Šta slijedi poslije konferencije?
Žalbeni postupak u predmetu protiv Mladića zakazan je za 25. i 26. avgust. Žalbe će najprije iznijeti njegova odbrana 25. augusta, a tužioci će to uraditi dan kasnije, kada će Mladiću biti omogućeno i da se u desetominutnom terminu obrati sudu bez prisustva sudija Žalbenog vijeća

Iako je postupak već trebao biti okončan, a presuda donesena krajem godine, zbog promjena u sastavu Vijeća, Mladićeve bolesti, a potom i pandemije korona virusa došlo je do pomijeranja termina, a presuda se očekuje u drugoj polovini naredne godine.

Rasprava je prvobitno trebala da bude održana 17. i 18. marta, ali je odložena na zahtjev odbrane, zato što je Mladića (78) očekivala operacija “otklanjanja polipa na debelom crijevu” koja je obavljena 28. marta.

Za šta je osuđen?
Ratko Mladić osuđen je u novembru 2017. godine na doživotni zatvor, u prvostepenom i nepravosnažnom postupku, pred Haškim tribunalom zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata, terorisanja građana Sarajeva tokom opsade i uzimanja pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Tokom četverogodišnjeg procesa koji je započeo 16. maja 2012. izvedena su 592 svjedoka, te predočeno oko 10.000 dokaznih materijala. Sud je u obzir uzeo i 2.000 presuđenih činjenica.

Predsjedavajući sudija Alphons Orie, govoreći o tački optužnice kojom se Mladić tereti za genocid u Srebrenici, rekao je da je Vijeće konstatovalo da su pripadnici VRS namjeravali da unište bosanske muslimane koji su činili dio zaštićene grupe.

“Vijeće je konstatovalo da su fizički izvršioci namjeravali da unište bosanske muslimane u Srebrenici koji su činili značajan dio zaštićene grupe. Vijeće je shodno tome konstatovalo da su nad bosanskim muslimanima u Srebrenici i njenoj okolini počinjena krivična djela genocida, progona, istrebljivanja i ubistva, kao i nehumana djela prisilnog premještanja“, rekao je Orie.

Od hapšenja i izručenja Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), koji je za njim raspisao potjernicu, Ratko Mladić krio se duže od decenije.

Uhapšen je 25. maja 2011. u selu Lazarevo u Srbiji, devedeset kilometara od Beograda. Šest dana kasnije izručen je Hagu.

Posted by on 2020-07-25. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login