Mljekara Milkos pretrpjela nove štete na farmi

MilkosFarma Spreča sarajevske mljekare Milkos u posljednjim poplavama ponovo je pretrpjela velike štete, a ni štete od majskih poplava još nisu sanirane, kazao je za Oslobođenje Adin Fakić, direktor Milkosa.

“Prema našim procjenama, u majskim poplava direktne štete na farmi iznosile su milion KM, dok su indirektne štete bile 1,2 miliona KM, tako da je to ukupno 2,2 miliona KM šteta. Međutim, poplave su utjecale i na smanjenje prinosa, na kvalitet hrane, na smanjenu proizvodnju hrane i mlijeka, tako da su štete vjerovatno i veće, ali više ne želimo ni da ih računamo, jer nema smisla. Prošlo je tri mjeseca od poplava, a da nikakvu pomoć dobili nismo”, istakao je Fakić.

Uništena sjetva

Prema njegovim riječima, ono što bi olakšalo situaciju Milkosu jeste moratorij na otplatu kredita.

“Poslali smo zahtjeve za moratorij na otplatu kredita bankama sa kojima farma Spreča posluje. Moram reći da su sve banke iskazale zainteresovanost i veliku želju da se to i realizuje, te se nadam da će nam sve banke kod kojih imamo kredit i odobriti moratorij na godinu”, kazao je Fakić.

Prema njegovim riječima, nove poplave predstavljaju dodatni teret za poslovanje farme.

“Sjetva koja je uništena u majskim poplavama nije u potpunosti obnovljena. Ponovo smo morali zasijati pšenicu, kukuruz, travu i sve je sada opet pod vodom. Kukuruz ima rokove u kojima se mora zasijati. Ukoliko se ti rokovi probiju, svaki dan kašnjenja vam donosi smanjenje količine i kvaliteta”, istakao je Fakić.

On je dodao kako u protekla tri mjeseca nisu dobili nikakvu podršku kako bi se obnovilo uništeno.

Očekivanja

“Frustrira činjenica da se u proteklim mjesecima niko nije sjetio da pomogne poljoprivrednicima, nikakve pomoći, grant sredstava. Pa ni federalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koje kasni sa poticajima za proizvodnju mlijeka čak devet mjeseci, nije se oglasilo”, kazao je Fakić.

Njegova očekivanja, kako kaže nisu nerealna, nada se pozitivnim vijestima od banaka oko moratorija, te da će Vladi FBiH, odnosno resornom ministarstvu proraditi svijest da se krene sa isplatom subvencija poljoprivrednicima.

“Sva sredstva koja smo uložili u saniranje majskih šteta ulagali smo iz tekućeg poslovanja, te se nadamo da ćemo uskoro dobiti te poticaje, a samo farmi Spreča, na osnovu poticaja, Ministarstvo duguje 1,2 miliona KM”, kazao je Fakić.

Posted by on 2014-08-12. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login