MMF: Slovenija u fazi oporavka, ali treba reforme

Slovenija, Ljubljana

Ljubljana

Slovenija je u fazi  gospodarskog oporavka, ali mora nastaviti sa strukturnim reformama i privatizacijom, ocjena je Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Slovenija se oporavlja nakon duboke krize, a rast njenog BDP-a bi po ocjeni MMF-a ove godine mogao biti 2,5 posto, iznijela je na  konferenciji za novinare voditeljica misije Delia Velculescu,  ocijenivši da je oporavak rezultat jakog izvoza i javnih investicija  te korištenja sredstava iz europskih fondova, ali da je slovenska  vlada još pred značajnim izazovima kako ukloniti strukturne teškoće da bi se rast mogao nastaviti.

MMF Sloveniji među ostalim predlaže što jaču privatizaciju državne imovine, uključivši i bankarski sektor te strukturne reforme, u prvom redu mirovinsku.

Bankarski sektor je dokapitaliziran i stabiliziran, ali je potrebna i  stabilizacija javnih financija i održavanje reformi te poboljšanje  korporativnog upravljanja, ocjenjuje MMF.

Velculescu je rekla da očekuje da će rast slovenskog BDP-a u  srednjeročnom razdoblju biti manji od dva posto, što je manje nego pred izbijanje krize.

Posted by on 2014-12-16. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login