Mogherini sa partnerima zapadnog Balkana: EU integracija ključni i strateški cilj

Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije, Federica Mogherini upriličila je radnu večeru sa čelnicima partnera sa zapadnog Balkana na kojoj su razmijenili svoja viđenja odnosa između EU i zapadnog Balkana, kao i dešavanja u regiji.

Federica Mogherini
Federica Mogherini

Izrazili su žaljenje zbog odluke Evropskog vijeća o ne otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te su se složili da je EU integracija zapadnog Balkana ključni i strateški cilj koji je u zajedničkom interesu Evropske unije i regije.

Visoka predstavnica i čelnici sa zapadnog Balkana razgovarali su o tome šta se zajednički uradilo i postiglo u proteklih pet godina. Također su se osvrnuli i na zajedničke predstojeće izazove.

Partneri sa zapadnog Balkana potvrdili su svoje opredjeljenje EU perspektivi, reformama koje ona podrazumijeva, prvenstveno i najvažnije u korist građana, kao i regionalnoj saradnji i dobrim susjedskim odnosima.

Posted by on 2019-10-30. Filed under EU, Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login