Mostar: Danas 448. skokovi sa Starog mosta

Mostar, Stari most, skokoviU nedjelju, 27. jula, s početkom u 16 sati, bit će održani 448. tradicionalni skokovi sa Starog mosta u rijeku Neretvu u Mostaru. Ta tradicionalna sportsko-turistička manifestacija skokova sa nekih 27 metara visokog luka Starog mosta i ove godine je privukla veliku pažnju, pa se ponovo očekuje učešće skakača iz zemalja regiona.

Prema informacijama iz Kluba skakača u vodu “Mostari”, koji su organizatori te manifestacije, najmanje 60 skakača će ove godine učestvovati u dvije discipline: skokovi na noge, te atraktivniji skokovi na glavu, stil poznatiji kao mostarska lasta.

Na press-konferenciji u Klubu skakača, na Starom mostu, član Organizacionog odbora i jedna od legendi mostarskih skokova Mirsad Deda Pašić je kazao:

„Mi ne znamo koliko će biti skakača. Znat ćemo tačan broj u nedjelju poslije ljekarskog pregleda.“

Očekuje se i ove godine oštra konkurencija u borbi za titulu pobjednika na mostarskim skokovima. Emir Balić, legenda skokova sa Starog mosta, dobitnik zlatnih olimpijskih krugova Međunarodnog olimpijskog komiteta, rekao je:

„Kragujevac će doći sa jakom ekipom, posebno Srbija će imati dobro jake skakače, tako da će biti velika konkurencija, ne samo za mostarske skakače nego i za skakače koji će doći iz ostalih bivših republika Jugoslavije.“

Skokovi se održavaju na desetu godišnjicu obnove Starog mosta. Na naše pitanje kakav to značaj ima za skakače, portparol Kluba skakača “Mostari” Saša Oručević je kazao:

„Obnova Mosta je bila najsretniji dan za ove ljude, jer sami se sjećamo euforije koja je tada bila, skokova novih skakača koji su počeli da pišu istoriju. A nama znači puno, i to je bio najbitniji dan sigurno.“

Inače, i ove godine će biti održan i niz popratnih događaja, kao što su izložba u povodu 10 godina džezve koja je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda; zatim tavla-turnir, a očekuje se i ove godine, po 11. put, dolazak slijepih i slabovidnih biciklista iz Kragujevca. Na dan skokova, u nedjelju u 10 sati uveče, bit će upriličeni atraktivni skokovi sa Starog mosta sa bakljama.

Skokovi sa Starog mosta bit će emitirani u snimku u 20 sati te večeri na TV1, a direktan prijenos je na BH radiju 1.

Na press-konferenciji je rečeno i da je počela procedura uvrštavanja skokova u UNESCO-ovu nematerijalnu baštinu.

rse / bih-x

Posted by on 2014-07-27. Filed under Mostar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login