Mostar: Obnavlja se „radno mjesto“ Alekse Šantića

Mostar

Mostar

U Mostaru se privodi kraju obnova u ratu teško oštećene zgrade, Mostarcima poznatije kao Stara Četvrta osnovna škola, u kojoj će ubrzo biti smješten Općinski sud. Manje je poznato da će nakon obnove te zgrade, što finansiraju Norveška i Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, zapravo biti obnovljeno nekadašnje – takoreći – „radno mjesto“ čuvenog mostarskog pjesnika Alekse Šantića.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH nedavno je saopćilo da u završnu fazu ulazi obnova stare zgrade IV Osnovne škole, budućeg sjedišta Općinskog suda u Mostaru, koja se finansira sredstvima vlade Norveške u iznosu od 2,15 miliona KM i vlade HN kantona u iznosu od milion maraka.

Novinar i publicista Zlatko Serdarević, poznavalac historije Mostara, slaže se sa mišljenjem da će obnovom te zgrade biti jedna ruševina manje u Titovoj ulici, prepunoj u ratu porušenih, a neobnovljenih kapitalnih starih objekata:

„Jako je dobro da se konačno na ovoj lijevoj obali počinju ruševine nakon 20 godina obnavljati. Nakon 20 godina –  to je nonsens, to je neshvatljivo meni i svim građanima.“

Serdarević ističe kako je zgrada Stare Četvrte osnovne škole napravljena tokom austrougarskog perioda i građena je u tzv. secesijskom stilu:

„Prvobitna namjena ove škole je bila također škola i zvala se Srpska osnovna škola.“

Za tu školu se veže jedan važan historijski period Mostara, a to je da je ona služila i za potrebe SPKD „Gusle“, u kojem je stvarao i Aleksa Šantić, ističe Zlatko Serdarević:

„Tu je stvarao Alekska Šantić, tu je on dirigovao, tu je on svirao, tu je on glumio. Tu je bio centar dramskog pokreta.“

rse / bih-x

VSTV je nedavno saopćio da je Općinski sud u Mostaru trenutno smješten u objektu koji ne odgovara potrebama suda zbog nedovoljnog prostora i u odnosu na zahtjeve stranaka.  Planirano je da radovi na rekonstrukciji nove zgrade Općinskog suda  budu završeni u toku oktobra 2014. godine.

Posted by on 2014-08-20. Filed under Mostar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login