Mostar: Predstavljen dokumentarni film “Makedonac”

Mostar

Mostar

U Mostaru je predstavljen dokumentarni film “Makedonac”, reditelja Faruka Sokolovića i scenaristice Šuhrete Dude Sokolović, koji govori o ljudskosti koja nadilazi lične tragedije.

Film je univerzalna priča o časnom vojniku u ratnom vihoru koji, unatoč svojoj ličnoj boli i gubitku, nije dopustio da ga obuzme mržnja i osvetoljubivost.

Istinita životna priča koja predstavlja pobjedu dobra i ljudskosti nad porivom za osvetom, govori o kapetanu JNA Amiru Reki koji je služio u Bitoli i Zaječaru. Godine 1992. se uz pomoć prijatelja, oficira JNA Dragana Simića, vratio u ratom zahvaćeno i opkoljeno Goražde, četiri dana nakon početka napada na ovaj grad.

Nakon što, kao komandant 43. drinske brigade u Goraždu, saznaje da su mu srpski vojnici u selu Gudelj ubili majku, djeda i petero rođaka, nekoliko dana kasnije donosi odluku kojom spašava živote 44 srpska civila, stanovnika sela Bučje.

Glavni protagonist filma Amir Reko kazao je kako smo i danas, bez obzira kakve sudbine i rane nosimo, puni mržnje jedni prema drugima, neiskrenosti, koja budi besperspektivnost i razara naše sveukupno kulturno-religijsko-nacionalno biće.

“Nismo povratili povjerenje jer nismo osudili vlastite zločince, a kultura mržnje i danas je naš primarni dijalog”, naglasio je Reko.
On kaže kako je Bosna i Hercegovina mala zemlja velikih ljudi, koje su etnokracije za četvrtstoljetne vladavine dovele na granicu siromaštva, a sebe i svoje sluge do neprocjenjivog bogatstva.

Film će u narednim danima biti predstavljen u gradovima širom Bosne i Hercegovine, između ostalih u Trebinju i Banjoj Luci, kao i u Beogradu u susjednoj Srbiji.000

Posted by on 2017-02-18. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login