Mostaru prijeti ekološka bomba

Na novoizgrađenim postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru taloži se mulj, koji sadrži 4 opasna otrova među kojima je i kancerogeni piralen, poručili su članovi mostarske nevladine organizacije „Naše društvo“.

mulj mostar
Mostar

Pozivaju se na službene rezultate analize mulja koju su naručile gradske vlasti, a koji tu informaciju, tvrde, kriju od javnosti.

Marin Bago, iz mreže Naše društvo, rekao je kako su do ove informacije došli nakon što je ona obišla sve nadležne institucije koje nisu reagirale.

”Pročistači u južnom dijelom Mostara gomilaju mulj, a u tom mulju se nalaze otrovi. Jedan od njih je piralen. Informacija o sastavu tih potrova je prošla sve nadležne institucije koje su morale nešto uraditi. Imamo informacije da sve nadležne institucije imaju podatke što se sve nalazi u Mostaru, kakvi svi otrovi kolaju zemljom, vodom, zrakom… Ono što najviše brine je to da je ta informacija prošla sve nadležne i došla do nas. Dakle, zadnja linija obrane ne postoji”, rekao je Bago i dodao kako je riječ o jako ozbiljnom stanju.

Husein Oručević rekao je pak kako se u mulju nalaze četiri ”krajnje opasne tvari koje su prekoračile jako visoko ono što bi bilo dozvoljeno u ovakvom slučaju”.

”Imamo ogromne količine mulja i pitanje je što dalje s njim… Neke tvari od ovih spomenutih su krajnje opasne i povišeni postotci koje imamo u tom mulju govore da nije dobro lagerovan i da nije poštovana procedura. U Mostaru imamo ozbiljnu ekološku bombu s toliko opasnim materijama koje ugrožavaju život građana, a možete zamisliti što se događa s radnicima koji rade na pročistaču”, rekao je Oručević.

Apelirali su na Vladu Federacije i Vladu HNK-a kao i inspekcije da se izravno i hitno uključe i utvrde mogu li otvorne tvari biti razlog obolijevanju od raka na prostoru grada i kantona. ”Godine 2010. bilo je 300 oboljelih od neke vrte tumora, a 2018. je bilo 2.300”, rečeno je na konferenciji.

Mostaru, kako su rekli, prijeti ekološka bomba.

Posted by on 2019-05-29. Filed under Ekologija, Magazin, Mostar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login