Moto festivala “Sarajevska zima 2015.” – “Infinity”

 

Sarajevska zima

Sarajevska zima

“Infinity” (“Beskonačnost”) moto je pod kojim će umjetnici BiH, Evrope i svijeta predstaviti svoje umjetničko stvaralaštvo na predstojećem 31. Međunarodnom festivalu “Sarajevska zima”, koji će biti održan u februaru i martu iduće godine.

Festival će i ovaj put biti središte umjetnika iz cijelog svijeta koji će o motu “Beskonačnost” progovoriti kroz svoja djela i vlastite vizure.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić najavio je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da će Festival biti otvoren 7. februara u starom jezgru grada – Baščaršiji, obuhvatajući sve najvažnije institucije iz kulturne, historijske i duhovne baštine Sarajeva i BiH.

– Prostor stare jezgre grada za otvaranje Festivala također će biti oblikovan u duhu teme Festivala. To je najinspirativnije jezgro grada ne samo za građane, već i za moderni svijet, koji pokušava otkriti korijen takvog načina života. Duboko sam uvjeren da će to zračenje različitih kulturnih i duhovnih značenja koje imamo na Baščaršiji omogućiti promoviranje dijaloga kultura i civlizacija – kazao je on.

Spahić je također najavio da Bojan Kanlić već radi na likovnom osmišljavanju ideje za spot, plakat i total dizajn Festivala, koji će pokazivati pahuljicu što uranja ili izranja iz univerzalnog znaka beskonačnosti.

Indija će u ovom festivalskom izdanju biti počasni gost, te će Festival biti održan u znaku joge, kao novog viđenja Indije. U toj je zemlji osnovano i Ministarstvo za jogu, te će ta tradicija biti predstavljena kao potpuno drugačiji civilizacijski pristup.

– Cijeli grad će biti vezan za indijsku civilizaciju, kulturu, filozofiju i stvaralaštvo te će nam omogućiti ulazak u jedan svijet drugačiji od svega što smo do sada imali priliku da vidimo – istaknuo je on.

U okviru festivalskog programa publika će ponovo imati priliku uživati u igranim, dokumentarnim i ekološkim filmskim ostvarenjima iz Indije, kao i predstavljanju japanske kinematografije iz 2012. godine, te njemačkog kratkog i animiranog filma.

Spahić je ujedno predstavio i dobitnike Srebrene pahuljice za 2014. godinu. Među brojnim kategorijama su i dobitnici nagrade u oblasti fotografije Zoran Kanlić, Milomir Kovačević i Almir Zrno, oblasti teatra predstava “Piknik na frontu” Potofi teatra Mađarska, “Othello” Mestnog gledališča Ljubljana te “Show must go on” Narodnog pozorišta Tuzla, dok je za dizajn Srebrne pahuljice nagradu dobio Čedomir Kostović.

Posted by on 2014-12-26. Filed under Kultura, Sarajevska zima. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login