Mulić: Ovo će biti rekordna godina za Nacionalni park ‘Una’

Nacionalni park Una

Nacionalni park Una

Direktor Javnog preduzeća Nacionalni park „Una“ Bihać Amarildo Mulić kazao je Feni da radnici tog parka intenzivno pripremaju teren kako bi bili spremni ugostiti što veći broj turista tokom predstojeće ljetne sezone.

– Bez obzira na izostanak izgradnje putne infrastrukture, očekujemo da će ljetna sezona Nacionalnog parka Una ove godine imati rekordan broj posjetilaca – istakao je Mulić.

Naglasio je da od prvih dana 2018. godine rade na pripremi turističke sezone, ali i predstavljanju Parka Une tržištima u Bosni i Hercegovini i daljnjim destinacijama.

Predsezona je, dodao je Mulić, počela u aprilu te naglasio da su turisti već počeli posjećivati jednu od najpoznatijih bh. destinacija.

– Trenutno radimo na održavanju i popravci uništene postojeće infrastrukture Nacionalnog parka, prije svega Štrbačkog buka, Kulen-Vakufa i Martin Broda, kako bismo posjetiocima još više uljepšali dolazak – kazao je.

U narednim danima će početi sa izgradnjom info-drvene kućice u Kulen-Vakufu, staviti nove putokaze i table, te popravljati šetnice.

– Počinje i tradicionalna akcija čišćenja Nacionalnog parka „Samo malo dobre volje“ koja će trajati pet narednih subota – istakao je Mulić.

Tokom ljetne sezone očekuje veliki broj posjeta Uni tokom organiziranja tradicionalnih manifestacija, među kojima su vožnja kajaka na divljim vodama, sportski ribolov, planinarenje, biciklizam i nezaobilazna “Una regata”.

Naglasio je da su ove godine i bh. agencije prepoznale kapacitete tog nacionalnog parka te da već sada imaju veliki broj najavljenih dolazaka.

Podsjetio je da je prošle godine Nacionalni park “Una” posjetilo 85.000 osoba koje su platile ulaznicu, te da takav režim naplate pokriva oko 20 posto područja Parka. Pretpostavlja da je Park, koji je veličine oko 198 kvadratnih kilometara, posjetilo oko 125.000 gostiju.

Mulić navodi da područje Nacionalnog parka obiluje bogatim naslijeđem arheoloških nalazišta i historijskih spomenika, ostacima srednjovjekovnih tvrđava i sakralnim objektima različitih vjera i kultura.

Štrbački buk, najveći vodopad na rijeci Uni i najveća prirodna atrakcija u BiH je vodopad impresivne ljepote i snage vode koja se obrušava preko većih ili manjih sedrenih barijera.

Posted by on 2018-04-15. Filed under Ekonomija, Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login