Mustafić: Devastirani sektor kulture revitalizirati i rekonstruirati

Dino Mustafić

Dino Mustafić

Moramo iskoristiti inicijativu kao veliku šansu za umjetnike i kulturne djelatnike da sveobuhvatno priđu problemu, te da se devastirani sektor kulture pokuša revitalizirati i rekonstruisati – kazao je direktor Festivala MESS Dino Mustafić povodom inicijative “Kultura 2020” koju je pokrenula neformalna mreža kulturnih radnika BiH, a koja je predstavljena danas u Sarajevu.

Mustafić je izrazio nadu da će se dijalogom s nadležnim ministarstvima formirati prostor u kojem će se razgovarati i zaštititi profesija, te formirati jedinstven artikuliran stav o tome koliko je kultura važna za BiH.

Kako kaže, prioriteta o pitanju kulture ima mnogo, a kao neke navodi modernizaciju i rekonstrukciju institucionalne kulture i njeno osnaživanje, izradu kriterija, transparentnost sredstava, te zaustavljanje pada budžeta na svim nivoima vlasti kada je u pitanju kultura.

“Međutim, vrijeme je da prestanemo govoriti o problemima, moramo ponuditi rješenja”, istakao je Mustafić.

Direktorica Mostarskog teatra mladih Tanja Miletić-Oručević ističe da se danas okupio veliki broj ljudi iz cijele BiH, iz svih vrsta kulturnih djelatnosti.

“To nam daje snagu da djelujemo, prepoznajemo zajedničke interese kao i probleme koji koče kulturu BiH”, kazala je Miletić-Oručević.

Istakla je da im je bitno ostvariti komunikaciju s nadležnim ministarstvima u BiH, ali i drugim političkim faktorima koji su povezani s kulturnim djelatnostima.

Inicijativa “Kultura 2020″ predstavlja pokušaj saradnje i kolektivnog djelovanja radnika u kulturi radi kreiranja novog aktera na sceni kulturne politike u BiH.

Posted by on 2015-02-16. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login