Mustafić: Prestanite nas gurati u civilizacijski mrak i izolaciju

Dino Mustafić

Dino Mustafić

Istaknuti bh. reditelj Dino Mustafić je zbog teške situacije u Zemljaskom muzeju BiH i drugim institucijama kulture uputio otvoreno pismo Ministarstvu civilnih poslova BiH, Ministarstvu kulture i sporta FBiH, Ministarstvu prosvjete i kulture RS te predsjedavajućim skupština BiH, FBiH i RS.

Mustafić u pismu ističe da se godinama ignorišu zahtjevi struke da se iznađe sistem za popunu budžeta za kulturu i sport, donesu zakoni o kulturnoj i sportskoj djelatnosti i izrade strateški pravci u svim oblastima umjetničkog i naučnog djelovanja.

On navodi da se novcima budžetskih korisnika podržavaju “kulturni” skupovi u užim zavičajima kao mjesta koja su glasačka baza za naredne izbore, a “to se primijeti iz spiska anonimnih i nevažnih događaja koje subvencionirate mimo kriterija i procedura transparentnosti”.

– Vidljivo diskriminirate institucije internacionalne kulturne djelatnosti i predano radite na provincijalizaciji naše zemlje. Politika koju promovirate nam poručuje da želite BiH kao državu bez muzeja, pozorišta, knjižara, galerija i kina, kako bi sve pretvorili u prostor profita, konzumerizma i kiča. Vi nas gurate u civilizacijski mrak i izolaciju. Vama ne trebaju umjetnici, naučnici i sportaši, već još više državnih činovnika i partijski podobnih kadrova – naglasio je u pismu Mustafić.

Krajnje je vrijeme, smatra on, da odgovorni nosioci zakonodavne vlasti ovakvo ponašanje visokih državnih funkcionera javno sankcionišu, a njihov način ophođenja sa javnošću i zaposlenima u resoru kulture, upravnicima, direktorima i radnicima u kulturi promijene iz temelja.

– U našoj zemlji život mora biti važan, a kultura je život jednog vremena koji mora nešto iza sebe ostaviti potomstvu. U protivnom, vi ćete kao nosioci zakonodavne i izvršne vlasti biti odgovorni što ćete iza sebe ostaviti samo duhovnu i civilizacijsku pustoš – zaključio je Mustafić.

Povod ovakvoj reakciji Mustafića je pres konferencija Zemaljskog muzeja BiH koja je održana u ponedjeljak, kada je ukazano na tešku situaciju u kojoj se nalazi ova institucija, kao općenito i cijela kulturna scena u BiH.

Mustafić je tu konferenciju za medije okarakterizirao ne kao jedan u nizu apela da se zaštiti kulturno-historijsko nasljeđe, već kao “protest zbog sveukupnog neodrživog stanja u kulturi i odnosa države prema umjetnicima i naučnicima u svim oblastima stvaralaštva”.

Posted by on 2017-09-19. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login