Muzej samostana u Fojnici pohode turisti iz cijelog svijeta

Muzej Franjevačkog samostana “Duha Svetoga” u Fojnici

Muzej Franjevačkog samostana “Duha Svetoga” u Fojnici

Muzej Franjevačkog samostana “Duha Svetoga” u Fojnici ove godine su posjetili brojni turisti i znatiželjnici iz mnogih krajeva svijeta, željni da se uvjere u neprocjenjivo kulturno i historijsko blago koje se stoljećima čuva u okrilju samostanskih zidova.

Bosanske franjevce kroz stoljeća njihova bivstvovanja na tlu Bosne i Hercegovine prati glas istinskih čuvara kulturno-historijske baštine ovdašnjeg podneblja, koje nesebično žele podijeliti sa svim zaljubljenicima u te vrijednosti. Upravo zbog toga, samostan je početkom godine otvorio vrata muzeja za sve namjernike, a zvanično otvorenje, uz prigodnu svečanost, upriličeno je u maju.

Gvardijan Franjevačkog samostana “Duha Svetoga” fra Nikica Vujica rekao je u razgovoru za Agenciju Fena da je od 1. januara do 30. augusta zabilježeno više od 11.000 posjeta muzeju iz oko 40 zemalja svijeta. Najveći broj posjetilaca dolazi iz Turske te s Bliskog istoka. Kao razlog tome, fra Vujica navodi da samostan čuva najviše dokumenata i ostalih eksponata iz osmanskog perioda. Muzej posjećuju i turisti i znatiželjnici iz Japana, te zemalja južne Afrike, zahvaljujući radu franjevačkih misionara u tim područjima.

Posjetioci se najviše interesiraju za Ahdnamu, povelju koju je sultan Mehmed 2. Osvajač predao fra Anđelu Zvizdoviću, potvrđujući franjevcima slobodu ispovjedanja vjere, kao i za plašt fra Anđela Zvizdovića.

“Institut ‘Ruđer Bošković’ je na naš zahtjev za znanstvenom ekspertizom, u maju 2013. godine potvrdio da se radi o originalnoj Ahdnami i plaštu fra Anđela Zvizdovića. Oni su izloženi u jednoj vitrini, uz sliku Gabrijela Jurkića na kojoj je prikazan fra Anđeo Zvizdović koji drži Ahdnamu i gleda u križ”, kaže fra Nikica.

Posjetioci dolaze u muzej i zbog iznimno bogate samostanske biblioteke. Stara biblioteka broji više od 10.000 naslova, obuhvatajući period do 1850. godine. U tom fundusu više od 5.000 naslova spada u antikvisimu, gdje je i 15 inkunabula.

Nova biblioteka broji više od 37.000 naslova i uskoro će biti javnog karaktera, te na raspolaganju đacima, studentima i istraživačima.

Predmet interesovanja je i bogata numizmatička zbirka, smještena u devet vitrina. Najstariji primjerci datiraju iz 4. stoljeća stare ere, sve do osmanskog perioda i 18. stoljeća.

“Muzej čuva i brojne druge predmete, kao što je bogata zbirka oružja iz osmanskog perioda u okviru koje je izložena jedna kaciga osmanskog vojnika, koja je rijetka na ovim prostorima. Posjedujemo i jedinstveno unikatno evanđelje po Mateju iz 17. vijeka, kao i najstariju sliku u Bosni i Hercegovini koja datira iz 1.328 godine”, kaže fra Nikica.

Jedna od znamenitosti muzejske postavke je i zbirka vrijednih predmeta od foničkog zlata i srebra. Fra Nikica pojašnjava da je u 15. stoljeću pokrenuta posebna umjetnička škola fojničih majstora za obradu zlata i srebra, koja je rad završila u 18. stoljeću.

Svi eksponati izloženi u muzeju rezultat su višestoljetnog franjevačkog sakupljanja kulturno-historijskog naslijeđa.

“Sve što imamo franjevci nikada nisu kupovali, već sakupljali kroz duboku povijest ovog samostana koja traje više od 650 godina u kontinuitetu. Uz samostan u Kraljevoj Sutjesci i Kreševu, ovo je institucija koja je preživjela od samog početka. Fojnica je ujedno više od 200 godina u vrijeme osmanskog perioda bila i središte crkve, a sultani su se obraćali upravo gvardijanu fojničkom”, kaže fra Nikica.

Franjevci, kako je naglasio gvardijan samostana, namjeravaju dužnost brižnih sakupljača i čuvara bh. baštine, a time i naslijeđa cijeloga svijeta, nastaviti i u budućnosti. Obogaćivat će muzejski fond samostana “Duha Svetoga” u misiji prenošenja znanja budućim naraštajima, te ostavljanja traga u predstojećim stoljećima o životu ovih krajeva.

Posted by on 2014-10-27. Filed under Kulturno-historijski spomenici, Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login