Na Arktiku nestale dvije sante leda stare pet hiljada godina

Novi satelitski snimci Američke svemirske agencije NASA-e pokazali su da su dvije velike sante leda u kanadskom zaljevu Svetog Patricka u potpunosti nestale.

Antarktika, led
Antarktik

Veća santa je imala površinu od tri kvadratne milje, a manja 1,1 milju i od 1959. godine se smanjuju zbog globalnog zatopljenja.

Naučnici su procijenili da su sante nastale prije oko pet hiljada godina i da su u periodu od 16. do 19. stoljeća, u razdoblju poznatom kao „malo ledeno doba“, bile znatno veće, prenio je Tanjug.

‘Na Zemlji je previše toplo’

Od 2015. godine ove dvije sante su počele ubrzano da se tope, pa je bilo izvjesno da će nestati u skorijoj budućnosti, ali Mark Serreze iz Nacionalnog centra za proučavanje snijega i leda, kaže da je ipak iznenađen da su nestale znatno brže nego što je predviđeno.

„Jednostavno, na Zemlji je previše toplo“, rekao je Serreze i dodao da je nestanak dvije sante iz zaljeva Svetog Patricka ozbiljno upozorenje na to šta se dešava na Arktiku.

Posted by on 2020-08-07. Filed under Ekologija, Magazin, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login