Na jug Srbije stiglo oko 5.000 migranata

Srbija, migranti

Srbija, migranti

U pograničnu zonu na jugu Srbije, tokom noći i u nedjelju ujutro je iz Gevgelije stiglo oko 5.000 migranata, koji su prethodnih dana prešli grčko-makedonsku granicu.

U prihvatnom centru u Preševu, organiziranom u suradnji vlasti Srbije i UNHCR-a, bili su spremni dočekati veliki val migranata poslije incidenata na granici Grčke i Makedonije i intervencije makedonske vojske i policije koje su prethodnih dana sprječavale migrante da uđu na teritorij Makedonije.

Nakon što su makedonske vlasti popustile pod međunarodnim pritiskom, od subote navečer kordon makedonske vojske i policije na granici s Grčkom povremeno propušta organizirane skupine migranata.

Stotine njih ušle su iz Grčke u Makedoniju u nedjelju, a da ih nitko nije zaustavio. Kako se čini, makedonske su snage sigurnosti, ocjena je agencije Reuters, izgleda digle ruke nakon dana kaosa i sukoba uvidjevši da ne mogu izaći na kraj s tolikim brojem migranata koji se na sve načine pokušavaju dokopati zapadne Europe u potrazi za boljim životom.

Interventna policija je ostala na granici, ali nije učinila gotovo ništa da uspori prolazak vala imigranata, od kojih su mnogi izbjeglice iz Sirije koje bježe pred građanskim ratom u toj zemlji kao i ljudi koji bježe od drugih sukoba na Bliskom istoku, izvijestio je Reutersov reporter s lica mjesta.

Makedonija je proglasila vanredno stanje u četvrtak i zatvorila je svoju južnu granicu za imigrante, kojih stiže otprilike 2.000 dnevno, a koji putuju za Srbiju, a zatim Mađarsku i onda schengensku zonu EU-a bez granica.

Posted by on 2015-08-23. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login