Na Tibetu se skriva rješenje klimatskih promjena?

Tibet

Tibet

Kako bi bolje razumjeli klimu i klimatske promjene, prije dva mjeseca je, prvi put u istoriji, pokrenut veliki istraživački projekt kojim će se pratiti klima tibetanske visoravni. Novi kineski projekt vrijedan je 49 miliona dolara.

Korištenjem meteoroloških balona, bespilotnih letjelica te senzora na tlu, pokušat će se razumjeti utjecaj visoravni na klimu i, posebno, na azijske monsune.

Tibetanska visoravan nalazi se na 4.500 metara nadmorske visine i mogla bi imati jednu od ključnih uloga u globalnom klimatskom sistemu. No, do sada nije bila dovoljno istražena.

Kineski naučnici u augustu su pokrenuli projekt monitoringa, te počeli postavljanje senzora i detektora kako bi utvrdili u kojoj mjeri različite vrste površina zagrijavaju zrak i utječu na promjene u vegetaciji i debljini snježnog pokrivača, prenosi portal croenergo.eu.

Praćenje visoravni smatra se značajnim korakom u istraživanju klimatskih sistema. Prema navodima kineskih istraživača, za dosadašnju nesigurnost oko globalnih klimatskih modela uveliko su zaslužne i manjkave informacije iz Tibeta i sa Himalaja.

Posted by on 2014-10-15. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login