Nacionalni spomenik kulture ostaje bez prostora za smještaj

Historijski arhiv Sarajevo suočen je s nedostatkom depo prostora za smještaj arhivske građe, izjavio je v.d. direktora te institucije Velid Jerlagić.

Historijski arhiv Sarajev
Historijski arhiv Sarajev

Jerlagić je rekao da od osnivanja arhiva 1948. godine, nikada nije sistemski uloženo u rješavanje tog pitanja.

On je naveo da do 1992. nije bilo ulaganja u taj prostor jer se smatralo da obim arhivske građe grada Sarajeva nije tako veliki da bi zahtijevao kapitalna ulaganja.

“Nakon 1995. godine vidna je nezainteresiranost osnivača – Kantona Sarajevo, odnosno nadležnog Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, za probleme s kojima se arhiv suočavao iako je povećan obim registraturne i arhivske građe nad kojom je nadležan Historijski arhiv Sarajevo”, istakao je Jerlagić.

Javna ustanova Historijski arhiv Sarajevo, koji je proglašen nacionalnim spomenikom kulture, trenutno raspolaže sa dva depo prostora: Depo Čadordžina (cca 1090 m2) i Depo Ferhadija (atomsko sklonište, cca 300 m2).

Procjenjuje se da će u narednih 20 godina biti spremno za preuzimanje oko 30 km registraturne građe od različitih pravnih subjekata, čemu Arhiv neće biti u mogućnosti udovoljiti i tako ispuniti zakonske obaveze ukoliko se ne bude radilo na rješenju problema prostora za JU Historijski arhiv Sarajevo i njegovo nesmetano djelovanje.

“Historijskom arhivu Sarajevo je potreban namjenski objekat za smještaj arhivske građe, laboratorija za restauraciju i konzervaciju, biblioteke i ureda, veličine 3.500 do 5.500 m2, što bi trajno riješilo primitak, smještaj i korištenje arhivske građe Kantona Sarajevo”, dodao je Jerlagić.

Posted by on 2020-01-05. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login