Nađa Simić i Maja Crnobrnja finalistice projekta “Filming The Other”

film

film

Nađa Simić iz Sarajeva i Maja Crnobrnja iz Banje Luke su autorice filmova, koje je stručni žiri Vizart film produkcije proglasio najboljim u okviru projekta “Filming The Other”.

Mlade autorke će tokom narednih mjeseci raditi na razradi tema i realizaciji snimanja svojih kratkih dokumentarnih filmova.

Ovogodišnja tema projekta bila je usmjerena na ranjive kategorije društva, marginalizirane i diskriminirane grupe, te će Nađa Simić kroz film prikazati položaj transrodnih osoba u BiH.

– Naše društvo je i dalje prilično konzervativno i tradicionalno, tako da transrodne osobe tek počinju da dižu svoj glas. Želja mi je da istražim ovo pitanje s psihološke strane, kao i emocionalni teret koji ove osobe nose sa sobom u nadi da ću kroz lične priče pobuditi bolje razumijevanje i empatiju prema njihovim problemima – kazala je Nađa Simić.

Maja Crnobrnja za temu svog filma odabrala da istraži život Roma u BiH fokusirajući se na propitivanje stereotipa u bh. društvu.

Od 25 prijava, pobjednice konkursa “Filming the Other” su izabrane na osnovu kvaliteta ponuđenih ideja i njihovog pristupa temi, a s izabranim autorima na razradi ideja radit će stručni tim Vizart Film-a i reditelj Dane Komljen.

– Nakon obavljenih sastanaka s autorima i njihovim protagonistima, i nakon što su nam autori poslali nove sažetke svojih ideja zajedno sa scenarijima, odlučili smo da ideje Nađe Simić i Maje Cronbrnje imaju najviše potencijala – rekla je Mirjana Milobratović, koordinator projekta “Filming the Other”.

Vizart produkcija iz Banje Luke provodi ove aktivnosti u sklopu projekta “Dijalog za budućnost”, koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu s Predsjedništvom BiH.

Projekat “Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku i izgradnju mira / Fonda za izgradnju mira (PBF), saopćeno je iz Vizart Film produkcije

Posted by on 2015-06-15. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login