NAFF od 24. do 30. juna

NAFF

NAFF

Dvanaesti Međunarodni ljetni festival animiranog filma (NAFF) bit će održan u tri grada – Neumu, Mostaru i Posušju od 24. do 30. juna, objavljeno je u utorak na konferenciji za medije održanoj u OKC Abrašević. Svečano otvaranje NAFF-a bit će upriličeno u subotu,  24. juna, u hotelu Sunce u Neumu. Projekcije filmova ići će istovremeno u navedena tri grada.

Organizatori su na konferenciji za medije najavili svjetska ostvarenja animiranog filma, proizvedena u zadnje dvije godine.

Jurinko Rajič, umjetnički direktor i pokretač NAFF-a, rekao je kako je stiglo “oko 800 filmova iz 55 zemalja, sa svih kontinenata”. Samo iz Francuske ove godine stiglo je 75 filmova, iz Španije 55, iz Ujedinjenog kraljevstva 40, te SAD-a 30…

“Sve su to stvarno vrhunska ostvarenja. Znači, svi oni svjetski centri animacije su nas nekako nagradili, priznali nas i stvarno poslali nevjerovatan broj dobrih filmova”, dodao je Rajič.

U takmičarskom programu bit će prikazano 55 filmova iz 28 zemalja, a u panorama-programu 20 filmova.

Umjetnički direktor NAFF-a je podsjetio i da će publika u tri grada izabrati najbolje filmove, a bit će dodijeljeno i osam standardnih nagrada, dok će treću godinu zaredom biti dodijeljena nagrada OSCE-a za film koji najbolje obrađuje teme ljudskih prava, tolerancije i suživota. Po prvi put bit će dodijeljenja i nagrada Dušana Vukotića, zagrebačkog animatora, rođenog u Bileći, inače oskarovca.
Rajič je podsjetio da je upravo zahvaljujući Vukotiću animnacija u bivšoj Jugoslaviji visoko kotirala. Nagrada po pokojnom Dušanu Vukotiću dodijeljivat će se ubuduće na NAFF-u za likovnost i novitet u animaciji.

Novinarima su se obratili i Ivanka Arapović Galić, predstavnica opštine Posušje, koja drugu godinu zaredom ugoešćuje NAFF, koji je sada dio “Posuškog lita”, te Vladimir Ćorić direktor OKC-a Abrašević, koji će i ove godine ugostili NAFF, petu godinu zaredom.

Posted by on 2017-06-21. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login